Škodí palmový olej jen přírodě, nebo i člověku? A co o něm vlastně víme?


„Exotický“ palmový olej používáme všichni. Je ve výrobcích zastoupen tak široce, že se mu nedá vyhnout. Leckdo proti němu brojí, ale málokdo ví, odkud se bere. Kolik toho vlastně víme o africké palmě jménem olejnice guinejská?

Olejnice guinejská patří do čeledi arekovití a z jejího oplodí se získává známý palmový olej, který má světle žlutou až oranžovou barvu. Původním domovem palmy olejné je západní Afrika, odkud se v průběhu 20. století rozšířila do jihovýchodní Asie. Novým domovem se jí tak stala Indonésie, která je dnes světovým lídrem ve výrobě surového palmového oleje a pokrývá zhruba 85 % jeho světové produkce. Pro vaši představu, odhadovaná produkce palmového oleje byla v roce 2017 necelých 65 milionů tun. Palmový olej se pak nejčastěji používá v potravinářství nebo k výrobě biopaliva, kosmetických přípravků či pracích prášků.

Na přelomu 20. a 21. století se využívání palmového oleje rozšířilo do celého světa a postupně se stal předním světovým rostlinným olejem. Důvodem jeho úspěchu byly mimo jiné snahy potravinářského průmyslu nahradit živočišné tuky rostlinnými oleji a fosilní paliva obnovitelnými zdroji energie. Rozvoj palmového oleje je úspěšný rovněž díky jeho ceně, která je nižší než u jiných, alternativních náhrad rostlinných olejů, a to především z důvodu levnější výroby.

Negativní dopady pěstování palmy olejné

Palma olejná se pěstuje na rozsáhlých plantážích, které jsou velmi často zakládány na místech vzniklých plošným vykácením a vypálením původního deštného pralesa. Díky tomu se její plantáže staly hlavním hnacím motorem odlesňování v tropech. Tímto průmyslovým pěstováním, které stále roste, dochází k zániku jedinečné tropické vegetace a s ní i unikátních živočišných druhů. Není tedy náhoda, že Indonésie je jedna z vůdčích zemí v počtu ohrožených zvířat.

Ohroženo je zde celkem 1087 druhů, z toho 115 druhů ptáků a 183 druhů savců, což je téměř třetina všech původních savců. Většina živočišných druhů žijících v lese není schopna na plantážích přežít a je nucena migrovat nebo uhyne. Hlavním symbolem negativních dopadů palmo-olejného průmyslu i boje proti němu se stal orangutan, který kácením pralesů přichází o své původní prostředí i potravu. To orangutany nutí vstupovat na plantáže, kde se živí výhonky palmy olejné, což ale vede k tomu, že jsou pronásledováni a zabíjeni jako škodná zvěř. Ročně je kvůli této palmě zabito 1500 až 5000 orangutanů.

Další negativní dopady pěstování palmy olejné zahrnují fragmentaci a znečišťování stanovišť, včetně emisí skleníkových plynů. Nepřetržitým vypalováním pralesa s cílem získat více půdy pro pěstování ziskových palem se navíc Indonésie stala třetím největším světovým producentem emisí. Během lesních požárů, které v Indonésii vypukly na podzim roku 2015 a které byly mnohými zdroji označovány za nejhorší ekologickou katastrofu 21. století, shořelo celkem 26 000 km2 pralesa. Požáry vyprodukovaly více emisí CO2 než Spojené státy a množství emisí překonalo dokonce i pětkrát lidnatější Čínu, která je největším znečišťovatelem klimatu. Zamořený vzduch způsobil enormní růst infekčních onemocnění dýchacích cest a výrazný růst potratovosti.

Široké využití i vysoká výnosnost. To jsou hlavní benefity palmového oleje

Palma olejná má vysoké výnosy a zabírá méně zemědělské půdy. To je jeden z nejsilnějších důvodů pro její pěstování. Palma olejná totiž zabírá “pouze” 4 % obdělávané půdy, ale olej z ní vyprodukovaný představuje 30 % celkového trhu. Díky tomu je palmový olej levnější alternativou k olejům evropského původu. 

Palmový olej si získal svou pozornost i díky některým výhodným vlastnostem, jako třeba vysoký obsah nasycených mastných kyselin (41 %), díky nimž je tepelně stabilní, nepřepaluje se, a proto je často využíván při smažení a fritování. Výhodou je také jeho pomalá oxidace, která zajišťuje dlouhodobou trvanlivost potravin a také fakt, že při pokojové teplotě tuhne, což je velmi oblíbenou vlastností v potravinářském průmyslu. To je také jeden z důvodů, proč je obsažený v neuvěřitelně pestré paletě produktů od sušenek, čokolád a čokoládových dobrot (včetně takové klasiky jako jsou lentilky nebo kaštany v čokoládě), zmrzlin, ztužených tuků přes šampony, mýdla a holicí pěny až po kosmetické krémy. Najít sušenku v běžné produkci, která nemá větší či menší podíl palmového oleje, je téměř nadlidský úkol.

Je palmový olej opravdu nezdravý?

V nadbytku ano. Ačkoliv jsou tuky nesmírně důležitou součástí naší potravy, problém dnes spočívá hlavně v jejich nadměrné konzumaci. Palmový olej obsahuje vysoké procento nasycených mastných kyselin, toto procento je srovnatelné například s vepřovým sádlem nebo jinými živočišnými tuky. Palmový a zejména palmojádrový olej patří mezi nejméně vhodné rostlinné oleje, srovnatelný je z obecně rozšířených pouze olej kokosový. Studie z American Journal of Clinic Nutrition z června 2014 ukázala, že strava s obsahem palmového oleje způsobila ve srovnání se stejným množstvím jiných rostlinných olejů zvýšení ukazatelů, které jsou spojeny s vyšším rizikem chorob, jako jsou vysoký krevní tlak, infarkt myokardu či mozková mrtvice. Doporučení vyhnout se konzumaci palmového tuku stojí i v oficiálních Výživových doporučeních vydaných Společností pro výživu.

Jak naložit s použitým olejem?

Použité oleje nikdy nevylévejte do dřezu nebo záchodu. V odpadním potrubí se olej spojí s ostatním odpadem, ztuhne a vytvoří masivní těleso, které má pak za následek výrazné snížení průtoku až ucpání. Použitý olej tak v ideálním případě nalijte do nerecyklovatelné nádoby, jako je třeba karton od mléka, a odevzdejte ji v kterémkoliv sběrném dvoře či v rámci mobilního svozu odpadu. Nově také můžete použitý olej vyhodit do speciálních černých popelnic s hnědým víkem, které jsou na tento druh odpadu určené.

V roce 2018 se na sběrných dvorech města vysbíralo 8,19 tun jedlých olejů, díky čemuž jsme společně ušetřili náklady na odstraňování nánosů bránícím volnému průtoku odpadních vod, a navíc, vysbíraný olej je dále zpracováván a využíván zejména jako složka pro výrobu ekologických paliv a do jejich přídavků. 

Více informací ke sběru jedlých tuků a olejů naleznete na stránkách životního prostředí hlavního města Prahy.

Zdroje:

https://theses.cz/id/3x4la9/15340964

https://www.dtest.cz/clanek-2520/palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak?gclid=EAIaIQobChMImJjT2I6R7AIVSM3tCh1K2A00EAAYASAAEgI7WvD_BwE

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/katerina-holubova-bojkot-palmoveho-oleje-je-spravna-cesta-palma-olejna-pusobi-vetsi-skody-nez-ostatni-olejnate-plodiny

http://www.stoppalmovemuoleji.cz/TZ/TZ_KPPO_16_12_2018.pdf?fbclid=IwAR1mpqylbDrfSAoqGjGcivEZzj353G095KzYWZTDscrHr2Q3hJesIJmpZEA

https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/zlo-jmenem-palmovy-olej-jeho-pribeh-je-fascinujici

https://aktin.cz/fakta-o-palmovem-oleji-skodi-jen-prirode-nebo-i-cloveku

http://www.stoppalmovemuoleji.cz/TZ/TZ_KPPO_16_12_2018.pdf?fbclid=IwAR1mpqylbDrfSAoqGjGcivEZzj353G095KzYWZTDscrHr2Q3hJesIJmpZEA

https://plus.rozhlas.cz/indoneske-borneo-prislo-o-celou-ctvrtinu-destnych-pralesu-za-jediny-rok-kvuli-7692837?fbclid=IwAR3nrqG8pQ_-5nCIBCAKOOyPIV_sbs4E4G_txVfLxrmi8eK3TrecubSIMtw

http://www.stoppalmovemuoleji.cz/TZ/TZ_KPPO_23_01_2019.pdf

https://www.cuketka.cz/2214/

+ There are no comments

Add yours