4 jednoduché kroky, jak žít víc ekologicky


V minulém článku jsme psali, že žít víc „eko“ není vůbec složité – stačí jen pár jednoduchých změn v našem každodenním životě. Ano, jeden člověk sice nic nezmění, ale pokud ty změny proběhnou u velkého množství lidí, tak už je to úplně o něčem jiném. A jaké kroky to tedy jsou?

1. Nakupujte bez obalu

Všimli jste si někdy kolik zbytečných plastových obalů vyhazujete každý den do odpadkového koše? Kolik potravin je zbytečně zabaleno již v samotném supermarketu? Přitom stačí tak málo, vzít si vlastní nádobu, látkovou tašku či eko sáčky a vyrazit do obchodu. Dnes máme již obchody, které se specializují vyloženě na bezobalový prodej, jako například Zero Waste prodejny. Jenom v loňském roce se otevřely desítky bezobalových obchodů a nové stále přibývají. Řadí se mezi ně například bio obchůdky jako jsou countrylife.cz, bezobalu.org, neobaleno.cz, zvazeno.cz a mnohé další. Ostatně zkontrolujte si sami, kde nejblíže můžete bezobalově nakoupit i vy. Pomůže vám v tom specializovaná mapa.reduca.cz.

Už ale i některé velké supermarkety zavádějí bezobalový prodej. Příkladem je prodej vážených oříšků v Tescu, Albertu nebo Globusu. Nezaostává ani online prodej potravin jako jsou rohlik.cz a kosik.cz.

Nezaostávají ani drogerie. Tzv. „čerpací stanice“, kde si můžete „načepovat“ do vlastních lahví běžnou drogerii jako jsou prací gely, šampony i mýdla naleznete v několika prodejnách Rossmann. Podobně nakoupíte i v DM drogeriích, kde nabízejí stáčené produkty české firmy Yellow & Blue.

Ze začátku vám nakupování bez obalu přijde poměrně obtížné, brzy si na to ale zvyknete. Zkuste se řídit těmito pravidly:

  • Používejte látkové tašky místo igelitových tašek a pytlíků. Mějte u sebe vždy tašku látkovou nebo síťovou, tak jako kdysi naše babičky. Věděli jste, že igelitový sáček se rozkládá 25 let? Papírové pytlíky se sice rozloží během několika měsíců, ale jejich nekonečná výroba zatěžuje životní prostředí stejně tak, jako sáčky plastové.
  • Nekupujte balené vody, pijte vodu z kohoutku, vyhněte se vodě v PET láhvích. Kohoutková voda není horší než ta balená, mnohdy spíše naopak. Mimo jiné nezanechává za sebou tuny platového odpadu a je pod stálou kontrolou a čerstvá.  Vodu z kohoutku si můžete natočit téměř všude zdarma. 
  • V rámci „eko“ tipů v souvislosti s dodržováním pitného režimu je nošení si vlastní láhve na vodu pro opětovné použití. Skleněnou láhev si noste vždy a všude s sebou, mějte ji v práci nebo v autě. Dnes seženete láhve všech tvarů, velikostí a designů. Taky si můžete vlastní láhev vyrobit sami doma.
  • Na teplé nápoje pak využívejte termohrnky. Mějte vlastní hrneček na kávu vždy s sebou. Dokázali byste spočítat kolik jednorázových obalů od kávy s sebou jste už vyhodili? Ekologickým trendem již několik pár let je možnost přípravy kávy do vlastního hrnečku. Mnohé podniky či řetězce umožňují odnést si ji sebou ve vlastní nádobě a často i s malou slevou.
  • Při nákupu ovoce a zeleniny nepoužívejte igelitové sáčky. Ekologicky rozložitelné sáčky si můžete pořídit třeba na www.frusack.com. Frusack je česká eko alternativa k plastovému sáčku. Díky unikátnímu vláknu na bázi kukuřičného škrobu lze sáčky používat dlouhá léta a na konci svého životního cyklu se rozloží beze zbytku. Frusack sáčky jsou ideální pro přenos a uchovávání ovoce a zeleniny, jako náhrada za klasické igelitky a mikrotenové sáčky!

2. Nepoužívejte jednorázové hygienické produkty

Dejte sbohem jednorázovým hygienickým pomůckám, příklad si můžeme vzít z Itálie, která jako první zakázala jednorázové plastové tyčinky do uší! Vynecháním, byť jen některých jednorázových hygienických pomůcek, učiníte další malý krok na své „eko“ cestě. Jednorázové odličovací tampony, vlhčené ubrousky, papírové utěrky, také žiletky, dámské hygienické vložky nebo jednorázové dětské plenky…jen drobný výčet jednorázových věcí, které ohromným způsobem zatěžují naši planetu. Věděli jste, že každé dítě za svůj život spotřebuje až tunu jednorázových plenek? A jedna taková plena se přirozenou cestou rozloží za neuvěřitelných 250 let! Dnes již existuje na trhu celá řada „eko“ hygienických výrobků, od látkových tamponů, vložek či plenek, které lze používat opakovaně. Stačí se trochu zamyslet a zkusit si najít vlastní cestu, nápad, jak být více ekologičtější a šetřit tak planetu pro naše budoucí potomky. Na stránkách www.zelenadomacnost.com si můžete pořídit eko produkty od drogerie, kosmetiky, čisticích prostředků, kuchyňského nádobí až po papírnictví, přírodní hnojiva a eko vybavení pro děti.

3. Uklízejte eko-jednoduše

Čistící prostředky jsou plné chemie a mnohdy i zdraví škodlivé. Kolik takových prostředků máte doma vy? Čistič na trouby, na odpady, plísně, na okna, přípravky na podlahu, dlaždičky, koupelnové bakterie, WC čistič…no, je to opravdu dost. A přitom stejnou službu za vás udělá, již našimi babičkami osvědčená trojice, a to: soda, ocet a kyselina citronová. Existuje spousta nápadů a tipů, jak ekologicky uklidit vaši domácnost. Začít můžete na www.holkybezsilikonu.cz, kde se naučíte poznávat bylinky, jak využívat jejich sílu a účinky ve svůj prospěch a vrhnout se tak na domácí výrobou kosmetiky a čistících prostředků. Na econea.cz najdete inspiraci pro šetrnější způsob života.

4. Snižte produkci odpadu

Vedle správného třídění a recyklace odpadu je třeba začít předcházet jeho tvorbě. Největším problémem jsou jednorázové plasty a jiné snadno nerozložitelné materiály. Pokud s tím nezačneme něco dělat, může být v roce 2050 v oceánech více plastu než mořských živočichů. A že Česká republika nemá moře? Nemá, ale naše řeky do nich tečou a vzduch potřebujeme dýchat všichni. Velkou část kyslíku vytváří mořský plankton, který je pravděpodobně nejrozšířenější fotosyntetizující organismus na Zemi vůbec. 

+ There are no comments

Add yours