Skotská firma představila recyklované cihly K-Briq, při jejichž výrobě vzniká až o 90 % méně skleníkových plynů


Ročně se na celém světě vyrobí zhruba 1,5 bilionu cihel a při jejich tvorbě shoří v cihelnách asi 375 milionů tun uhlí. Množství oxidu uhličitého, které se tímto způsobem dostává do ovzduší, je pak ohromné. Proti tomuto stavu, který je jednoznačně neudržitelný, se rozhodla bojovat skotská firma Kenoteq v čele s profesorkou Gabrielou Medero. Té se totiž podařilo vytvořit unikátní recyklovanou cihlu, která se nemusí vypalovat a díky tomu při její výrobě klesají emise CO2 až na desetinu.

Revoluční cihly vynalezla profesorka Gabriela Madero na Heriot-Wattově univerzitě v Edinburghu. Madero nad jejich vývojem strávila deset let a nyní díky skotské firmě Kenoteq konečně přicházejí na trh.

„Zkoumáním stavebních materiálů jsem strávila mnoho let a myslela jsem na to, že moderní konstrukční techniky zneužívají surové materiály, aniž by vzaly v úvahu, že patří k největším producentům emisí uhlíku. To množství odpadu, které se při stavbách produkuje, navíc není dlouhodobě udržitelné,“ říká Mederová.

Na první pohled vypadá K-Briq jako normální cihla, má podobnou hmotnost a také stejné vlastnosti. Oproti klasickým cihlám ale může nabídnout lepší izolační vlastnosti, čímž výčet pozitiv ani zdaleka nekončí. Revoluční cihly K-Briq jsou až z 90 % vyrobeny ze stavební suti, nevypalují se a při jejich výrobě se tak do ovzduší vypouští méně než desetina emisí oxidu uhličitého ve srovnání s tradiční produkcí.

Cihly K-Briq se rovněž vyrábí lokálně, což snižuje nemalé množství emisí, které by se jinak vyprodukovalo při jejich přepravě z jiné země. Ve Velké Británii se totiž až 85 % klasických cihel musí dovážet (v Česku je to 80 %) – a to je podle Mederové rozhodně špatně.

Zdroje:

https://www.dezeen.com/2020/03/02/kenoteq-k-briq-brick-construction-wast/

https://www.czechcrunch.cz/2020/04/ze-suti-novy-dum-postavis-pri-vyrobe-recyklovanych-cihel-k-briq-vznika-az-o-90-mene-sklenikovych-plynu/

+ There are no comments

Add yours