Umělecká instalace, na jejíž výrobu bylo potřeba nasbírat 168 tisíc brček, poukazuje na stav našich moří a oceánů


Umělec Benjamin Von Wong, o jehož práci jsme již v minulosti psali, se opět rozhodl zabojovat proti plastovému odpadu. Ve spolupráci s vietnamskou organizací Zero Waste Saigon vytvořil obří uměleckou instalaci, na jejíž kompletaci bylo potřeba nasbírat téměř 170 tisíc brček. 

Tři metry vysoká instalace nazvaná “Strawpocalypse” je vyrobena z různých plastových obalů a brček, které se autorům projektu i celé řadě dobrovolníků podařilo nasbírat v ulicích Vietnamu. “Potřebovali jsme brčka. Spoustu brček. Samozřejmě nejjednodušší by bylo je koupit, vždyť za 10 dolarů jich seženete třeba 100 tisíc, ale je jasné, že touto cestou jsme jít nechtěli”, říká umělec Von Wong. Shánění brček nakonec trvalo šest měsíců a celkem se jich podařilo nasbírat 168 tisíc.

Takto náročný a složitý projekt přitom začal pouhou konverzací na Facebooku, kdy organizace Zero Waste Saigon zabývající se problémem jednorázových plastů oslovila Benjamina Von Wonga, zda by s nimi nechtěl spolupracovat. Do projektu se následně jako sponzor zapojil i Starbucks Vietnam, který projektu pomohl jak finančně, tak i se sběrem potřebných brček. Tato spolupráce možná může někomu přijít zvláštní, ale ve skutečnosti se tento největší řetězec kaváren na světě již dlouhodobě snaží snižovat své dopady na životní prostředí.

Instalace má představovat rozdělené moře, které odhaluje plastový odpad. To souvisí s tím, jak Von Wong vnímá problém s plastovým odpadem. Jednak je podle něj tak všudypřítomný, až se stává neviditelným a zároveň se k němu lidé často staví podle mechanismu “sejde z očí, sejde z mysli”. I proto vytvořil umělecké dílo, na které se dá dívat dvěma různými pohledy – sám pak svou instalaci označuje jako krásnou a tragickou zároveň. A s tím naprosto souhlasíme.

Zdroje:

https://thestrawpocalypse.com/

https://blog.vonwong.com/strawpocalypse/

+ There are no comments

Add yours