Pandemie covidu-19 sice pročistila ovzduší, ale zároveň vzkřísila jednorázové obaly


Pandemie koronaviru se často označuje jako pomocník, ne-li přímo zachránce životního prostředí. Díky zpomalení světového průmyslu totiž výrazně klesá množství emisí, což přispívá k lepšímu ovzduší a klimatu. To je pro naši planetu samozřejmě skvělé, ale jak už to tak bývá, tak i tato mince má bohužel dvě strany. Současná situace totiž znovu vrátila do hry jednorázové obaly, obecně vzrostla i spotřeba plastů a recyklace se odsunula na druhou kolej.

Zprvu to přitom pro přírodu vypadalo velice dobře. Zavřeli se velké továrny, omezila se letecká doprava a i na silnicích jsme si mohli všimnout menšího počtu aut. Na internetu se okamžitě začaly objevovat fotky z Číny, kde tamní obyvatelé po dlouhé době mohli vidět vrcholky mrakodrapů, média zveřejňovala satelitní snímky porovnávající znečištění a na sociálních sítích se stalo hitem video delfínů, kteří se díky čistší vodě vrátili do Benátek – což se tedy mimochodem později ukázalo jako podvrh.

Současný stav ovšem přinesl i změnu nálady ve společnosti, a to se odrazilo i na spotřebitelském chování. Kvůli strachu z nákazy opět roste poptávka po jednorázových obalech, které pro mnoho lidí představují tu nejbezpečnější variantu. Ať už se jedná o nákupní tašky, kelímky na kávu nebo krabičky na jídlo, tak aktuálním trendem znovu začal být systém použít-vyhodit. To ostatně potvrzují i obchodní řetězce. „Přestože dlouhodobě bojujeme proti nadbytečným plastům, za současné situace je jednoznačnou prioritou bezpečnost potravin a ochrana zdraví našich zaměstnanců i zákazníků. Proto v případech, kdy je to možné, upřednostňujeme balené potraviny před nebalenými”, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Tomáš Kubík, tiskový mluvčí Penny Marketu.

Obecně se také zvýšila poptávka po – ještě před rokem velice neoblíbených – plastech, mezi které patří třeba polystyren. Ten se používá například v nemocničních ventilátorech, kelímcích na kávu nebo i v obalech pro potraviny. Z ničeho nic se tak výroba plastových materiálů a obalů na jedno použití stala opět důležitou infrastrukturou, bez níž bychom mohli jen těžko fungovat. Recyklaci v současné chvíli moc lidí neřeší a boj s plastovým odpadem se tak vrací o několik let zpět. 

Podle odborníků by ale tento trend neměl mít dlouhého trvání. Obavy ohledně potravinové hygieny způsobené koronavirem sice zvyšují spotřebu plastových obalů, ale jakmile současná krize skončí, tak se s největší pravděpodobností znovu objeví silná anti-plastová politika, kterou jsme mohli vidět třeba minulý rok. Rozhodně ale není nutné čekat až na konec pandemie. Vždyť si přeci nemusíme nutně vybírat mezi ochranou svého zdraví a ochranou přírody. Omezovat plastový odpad můžeme i bez toho, aniž bychom nějakým způsobem ohrožovali své zdraví. Stačí se jen chovat zodpovědně, správně třídit a čas od času se zamyslet, jestli by to množství odpadu, které každý týden vyhazujeme do popelnice, nešlo trochu zmenšit.

Zdroje:

https://www.wired.com/story/coronavirus-pandemic-recycling-crisis/

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zdravi-na-ukor-ekologie-jednorazove-plasty-zazivaji-kvuli-ko/r~55a581828d5a11eaa7deac1f6b220ee8/?fbclid=IwAR0_UX3D9gOKm_vLNuze0aKGDF53jxRJkMoamvLx2IFaasrPjm0u1qbsJYI

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pandemie-a-zivotni-prostredi-lepsi-ovzdusi-ale-vetsi-spotreba-plastu-93507

+ There are no comments

Add yours