5 tipů, jak předcházet vzniku odpadu


V první řadě je důležité říct, že předcházení vzniku odpadů není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Možností, jak alespoň trochu ulehčit naší planetě, máme skutečně mnoho. Ať už se jedná o omezení jednorázových plastů, kompostování nebo spravování starých věcí namísto nákupu výrobků nových. Stačí jen trochu chtít. Ve finále totiž záleží pouze na každém z nás, kolik odpadu za sebou chceme nechat. Jak uvidíte na našich tipech, tak i skutečně malá změna změna v našem chování může mít velký efekt.

Buďte vždy připraveni

První tip je skutečně snadný. Na každý nákup si ve své tašce, kabelce či batohu noste vlastní plátěnou, látkovou nebo síťovou tašku, kterou můžete používat takřka do nekonečna. Nákup si tak domů odnesete nejen stylově, ale hlavně bez naprosto zbytečného jednorázového obalu, jakým je igelitka. Podobně jednoduše můžete říci sbohem i mikrotenovým sáčkům na ovoce i zeleninu, stačí jen místo nich používat látkové či síťové pytlíky. Doporučit můžeme třeba český Frusack, který je dostupný v různých velikostech a barevných kombinacích.

Pořiďte si vlastní hrneček na kávu

Vzít si kávu s sebou je v dnešní moderní a poměrně uspěchané době naprosto běžné. Tak běžné, že se každým rokem na světě spotřebuje přes 500 miliard jednorázových kelímků, které díky svému složení nejsou recyklovatelné. Milovaný nápoj si ale můžete vychutnat i bez nich, a to díky vlastnímu hrnečku, který po použití doma jen umyjete a je opět jako nový. Asi nejznámějším výrobcem ekologických hrnků je značka KeepCup, jejíž produkty již posbíraly řadu prestižních ocenění. V nabídce mají spoustu různých designů i velikostí, takže si jistě vybere každý.

Vyhněte se balené vodě

Balená voda v PET lahvi je další příklad naprosto zbytečného produktu na jedno použití. Nejenže tato voda není zdravější než voda kohoutková, jak si někteří lidé myslí, ale zároveň za sebou nechává tuny plastového odpadu. No a pokud máte rádi sladké nápoje, tak vsaďte na domácí sirupy, jejichž příprava není vůbec složitá a nezabare vám ani moc času. A stejně jako u našeho prvního tipu platí, že připravenost je na místě. Vždy s sebou mějte lahev na vodu, kterou lehce dopustíte. Jednak tím výrazně omezíte tvorbu odpadu, ale také hodně ušetříte. Doporučit můžeme třeba skleněné lahve od české značky Drinkit.

Kompostujte

Není žádným tajemstvím, že velkou část komunálního odpadu tvoří organický odpad, především pak zbytky ovoce a zeleniny. Tento bioodpad ale lze ještě efektivně využít, a to kompostováním. Mít kompost v uzavřených prostorách městského bytu se sice na první pohled může jevit jako nehygienické, ale opak je pravdou. Při správném zacházení se vůbec nemusíte obávat nepříjemného zápachu ani výskytu nadbytečného hmyzu. Mezi populární bytové kompostéry patří například Urbalive, který je nejen praktický, ale také velice hezky vypadá.

Lépe využívejte staré věci

Dalším způsobem, jak předcházet vzniku odpadů, je lepší nakládání se starými nebo rozbitými věcmi. Spousta věcí, které se nám již mohou zdát nepoužitelné, jde totiž opravit nebo poskytnout někomu jinému. Ne nadarmo se říká, že “Pro někoho odpad, pro druhého poklad.” Krásným příkladem je Cirkulární dílna, která daruje nový život nechtěnému nábytku z pražských domácností. Jsme moc rádi, že jsme tento projekt mohli materiálně i finančně podpořit, neboť se jedná o skutečně unikátní místo, které rozhodně stojí za návštěvu. 

+ There are no comments

Add yours