Plastic-man: Senegalský superhrdina, který bojuje proti plastovému odpadu


Bývalý senegalský voják si každý den obléká speciální uniformu a vyráží do boje s plastovým odpadem. Dennodenně vyklízí ulice a pláže, nabádá spoluobčany i tamní vládu k lepší recyklaci a společně s týmem dobrovolníků pořádá debaty, při nichž upozorňuje na negativní dopad plastového odpadu nejen v Senegalu.

Ekologický aktivista Modou Fall se narodil v Dakaru, což je hlavní město Senegalu nacházející se na západním pobřeží Afriky. Není žádným tajemstvím, že tato část světa trpí velkým množstvím všudypřítomného odpadu. Fall, který dříve sloužil u senegalské armády, se s tímto problémem rozhodl bojovat. A to doslova.

Na začátku svého ekologického aktivismu si zvolil poněkud kontroverzní a netradiční způsob prezentace. Jeho novou uniformou se stal oblek z nasbíraných plastových tašek, kelímků, brček a dalšího odpadu. V tomto oděvu pak začal uklízet dakarské ulice a přilehlé pláže. V jednom rozhovoru uvedl, že za jeden den najde a sebere až kolem pěti milionů plastových tašek. Což je naprosto neuvěřitelné číslo.

I díky jeho obleku se z něj postupně stala místní celebrita. K jeho iniciativě se postupem času začali připojovat další lidé a dobrovolníci, kterým současná situace v zemi také není lhostejná. Nyní se kolem Falla pohybuje více než 200 dobrovolníků, kteří jednak vyklízejí pláže i ulice, a jednak pomáhají s ekologickou osvětou v senegalské společnosti. Sdružení, které vzniklo kolem Falla, se tak příhodně nazývá Clean Senegal.

Zdroj:

https://www.tellerreport.com/news/2019-11-18—day-special-waste–modou-fall–the-%22plastic-man%22-of-senegal—rfi-.rk-dO0hk3r.html

https://twitter.com/greenpeace/status/740559494304944129

+ There are no comments

Add yours