Londýnské nábřeží nově zdobí instalace z jednorázových papírových kelímků


Umělecká instalace z více než pěti tisíc jednorázových kelímků má upozornit na vznik nových recyklačních projektů v Londýně. Za projekty stojí organizace Hubbub, která se společně s kavárenským řetězcem Starbucks snaží o to, aby se lidé s tímto druhem odpadu naučili správně zacházet. Jak totiž ukázal průzkum, tak pouze jeden ze čtyř Britů ví, co dělat s použitým šálkem od kávy.

Díky investici ve výši 300 tisíc liber (téměř 9 milionů korun), za níž stojí charitativní ekologická organizace Hubbub, Londýn získá nová místa pro recyklaci papírových kelímků. Financování projektu zajistila společnost Starbucks, a to díky programu #CupFund, v němž si kavárenský řetězec za jednorázové šálky účtoval pět pencí (1,5 koruny). V rámci propagace nových recyklačních míst vznikla na břehu Temže impozantní umělecká instalace z dílny uměleckého dua Mule Studio.

Instalaci tvoří 5 550 papírových kelímků, což odpovídá tomu, kolik se jich ve Velké Británii použije každou minutu. Konstrukce je vysoká tři metry a v noci jasně svítí, takže rozhodně není možné ji přehlédnout.

Nové londýnské recyklační programy jsou součástí dlouhodobé práce společností Hubbub a Starbucks, jejichž cílem je lidem usnadnit recyklaci kelímků na jedno použití. Hubbub před časem přišel s výzkumem, z něhož plyne, že nakládání s tímto druhem odpadu je pro veřejnost stále poměrně matoucí. Tři ze čtyř Britů si totiž myslí, že se papírové kelímky recyklují stejně jako běžný papír či kartony. Správně ale šálky patří do směsného odpadu, protože jsou potažené tenkou vrstvou plastu, která zabraňuje protečení nápoje.

“Zavedením poutavých recyklačních míst v rušných částech města doufáme, že Londýňany motivujeme ke správnému nakládání s papírovými kelímky. Věříme, že lidé obecně chtějí recyklovat správně”, říká Gavi Ellis, spoluzakladatel Hubbubu. Plán je takový, že se z recyklovaných šálků stanou nové produkty jako například papírové sáčky nebo třeba pohlednice. Některé produkty by dokonce měly putovat do míst, kde byly shromážděny, čímž se vytvoří uzavřený cyklus.

Zdroje:

https://resource.co/article/london-art-installation-marks-launch-hubbub-paper-cup-recycling-projects

https://www.packaginginsights.com/news/starbucks-funded-hubbub-to-recycle-4-million-cups-a-year-in-london.html

https://www.hubbub.org.uk/blog/hubbub-cupfund-investment-installation-recycle-coffee-cups

+ There are no comments

Add yours