Stroje Pražských služeb odstartují novoroční úklid


Tradičně tři hodiny po půl noci najede strojová čisticí technika na frekventovaná místa centrální části metropole a zahájí úklid po novoročních oslavách. Ruční úklidové práce našich metařů začnou v pět hodin ráno. Centrum Prahy by mělo být zase čisté během dopoledne. Práce v bočních ulicích se mohou protáhnout až do páté hodiny odpolední.

Primárně se zaměříme na obvykle rušné lokality jako jsou Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, Karlův most, Nerudova ulice, Malostranské nebo Hradčanské náměstí atd. Silvestrovský úklid zabezpečí asi sto dvacet pracovníků a třicet úklidových mechanizmů různých typů. To je asi šestkrát více než při klasické směně. Každoročně je po silvestrovských oslavách odvezeno asi třicet pět tun odpadu a ani letos se neočekává dramatické navýšení. „Hlavní město Praha za zajištění novoročního úklidu a souvisejících dopravních opatření zaplatí přibližně jeden milion korun,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

Finální destinace pro novoroční odpad

V případě sněhové nadílky může být úklid spojený s odvozem sněhu prodloužen až o dva dny. Nárůst nákladů se v takovém případě odhaduje až na dvojnásobek. Odvoz znečištěného sněhu bude případně realizován na náplavku Na Františku. Po jeho roztátí se uklidí v něm obsaženém nečistoty, jako jsou střepy, konfety, zbytky pyrotechniky a odvezou se do ZEVO Malešice. Pokud sníh nenapadne, silvestrovský odpad poputuje přímo k energetickému využití.

Úklid po novoročním videomappingu

Premiérově se rovněž postaráme o úklid po novoročním videomappingu, který nahrazuje klasický novoroční ohňostroj. Projekce na budovu Národního muzea z Václavského náměstí se bude konat ve třech časových intervalech od 18:15, 19:15 a 20:15. Počítáme s posílením vývozu odpadkových košů po čas projekce, ale také zajistí konečný úklid prostranství po ukončení akce. Vzhledem k tomu, že organizátoři videomappingu budou stavět šest věží pro zvukovou aparaturu již den před Silvestrem, zaměříme se i na úklid kolem zmíněných věží, a to ihned po jejich demontáži.

+ There are no comments

Add yours