V Česku odstartovala nová kampaň, v rámci které se společnosti zbavují jednorázových plastů


Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nedávno spustilo kampaň #dostbyloplastu. Podle resortu je nejvyšší čas, abychom se rozloučili s dobou plastovou a se životem „na jedno použití“. Záměrem je tedy zredukovat množství jednorázového plastového odpadu a současně nabídnout alternativy, které budou mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Do kampaně se již zapojila řada velkých společností, jako například IKEA, Lidl, Starbucks, Costa Coffee nebo České zemědělská univerzita. 

Pokud navštívíte webovou stránku www.dostbyloplastu.cz, jako první vás jistě upoutají následující statistiky: 

  • Celosvětová produkce plastů se od 60. let 20. století zdvacetinásobila
  • V roce 2015 dosáhla celosvětová produkce plastů 322 milionů tun
  • Očekává se, že v roce 2035 dosáhne celosvětová produkce plastů 644 milionů tun
  • Evropané denně spotřebují 725 milionů jednorázových kelímků na kávu
  • Podle odhadů se za 1 rok spotřebuje v ČR až 20 tisíc tun plastového nádobí
  • Všechny kelímky na kávu, které se za rok na světě vyrobí, by obkroužily planetu 1360x

MŽP se rozhodlo pustit do boje proti plastovému odpadu, a tak přišlo s iniciativou, která by měla zastavit nadužívání jednorázových plastů. Do kampaně se teď zapojují velké společnosti a zavazují se tak k tomu, že co nejrychleji vyřadí plastové výrobky na jedno použití z prodeje. Učinila tak již například IKEA, Starbucks, Lidl, Fruitisimo nebo provozovatel kavárenského řetězce Costa Coffee. „Snažíme se ve spolupráci se společnostmi, které se v oblasti jednorázových plastů pohybují – jde o restauratérství, stravování, rychlé občerstvení, nákupní řetězce, kavárny – najít cestu, jak využít rostoucí společenskou poptávku po změně. Zákazníci si daleko více než před pár lety uvědomují, že s plasty v celém světě blbneme na kvadrát. Život na jedno použití je potřeba změnit,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

A jak vypadá zapojení společností v praxi? Nábytkový gigant IKEA kupříkladu v českých prodejnách vyřadí z prodeje brčka, tácky nebo kelímky, a v i jejích restauracích jednorázové plasty zmizí. Kavárenský řetězec Starbucks pak bude v blízké době k pokrmům automaticky nabízet neplastové příbory, přičemž již nyní jejich zákazníci dostávají desetikorunovou slevu, pokud si přinesou vlastní hrnek. Tento týden se do kampaně zapojila také Česká zemědělská univerzita, která do svých prostor pořídí automaty na filtrovanou vodu, což by podle jejich výpočtů mělo přinést úsporu zhruba 200 – 300 tisíc půllitrových PET lahví ročně, a rovněž pro univerzitní akce zajistí vratné kelímky.

+ There are no comments

Add yours