V Libanonu vznikla největší mozaika vyrobená z recyklovatelných materiálů


Libanon, země, kde žijí zhruba čtyři miliony obyvatel, má na svém kontě hned několik Guinnessových rekordů. K nejobjemnější míse hummusu na světě, nejdelšímu interview nebo největší vlajce se nově přidala také nejrozsáhlejší mozaika vyrobená z recyklovatelných materiálů. Mozaika má rozlohu téměř tisíc metrů čtverečních a na její sestavení bylo použito přes 15 tisíc plastových lahví, plechovek a dalšího materiálu. 

Stovky dobrovolníků z celého Libanonu spojily na začátku července své síly s jediným cílem – zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů za největší mozaiku z recyklovatelných materiálů. Během deseti dnů se jim podařilo vytvořit mistrovské dílo o velikosti 971,37 metrů čtverečních, které tvoří 10 tisíc plastových lahví, 4 tisíce plechovek, 2 tisíce hliníkových plechů a tisíc skleněných lahví. S velkou rezervou tak překonali dosavadní světový rekord z Rakouska, kde mozaika měřila 450 čtverečních metrů. 

Mozaika symbolizuje dvě staré libanonské lodě a o její design se postaral tamní umělec Pierre Aboud. Za celým nápadem ale stojí někdo úplně jiný, a to libanonský imigrant žijící v Dubaji, Wael Jaber. „Po třinácti letech života v Dubaji jsem se minulý rok vrátil domů a úplně mě zděsilo, kolik odpadu tu všude bylo“, popsal své pocity Jaber. Rozhodl se tedy spustit tento projekt, jenž, jak on sám doufá, přiměje místní obyvatele k zodpovědnějšímu nakládání s odpadem. Na projektu spolupracovalo mnoho dalších lidí, jednou z nich byla i členka libanonského parlamentu Paula Yacoubian, která se aktivně podílí na zvyšování povědomí o výhodách recyklace. 

Situace s odpadem totiž v Libanonu dosáhla kritické hranice. Odpadová krize vyvrcholila v roce 2015, kdy byla kvůli stáří zavřena jedna z největších skládek, a místní vláda nedokázala přijít s náhradním řešením. Pouze hlavní město Bejrút denně vyprodukuje 3 tisíce tun odpadu, a proto osvěta, ať už má jakoukoliv formu, třeba i tu uměleckou, je v této zemi velice důležitá.

 

+ There are no comments

Add yours