Zpoplatnění igelitových tašek funguje. Ve Velké Británii se jejich počet snížil o 13 miliard


Před pěti lety zavedla Velká Británie povinný poplatek za igelitky. S výsledky tohoto kroku nyní přichází britská BBC, podle níž to vedlo ke snížení jejich množství v oběhu o 13 miliard. Poplatek, který v posledních letech zavedla řada evropských států včetně České republiky, tak podle těchto informací funguje, a aktuálně se dokonce přemýšlí o jeho zdvojnásobení. 

Od října 2015 musí britští zákazníci platit za jednorázové plastové tašky 5 pencí – tedy zhruba 1,4 korun. Povinný poplatek platí ve všech maloobchodech, které zaměstnávají více než 250 lidí. Podle nejnovějších studií tento krok zafungoval a počet igelitek v oběhu se dramaticky snížil. V roce 2014, tedy rok před zavedením poplatku, vydávalo sedm předních maloobchodních řetězců v přepočtu 140 plastových tašek na osobu. Od zavedení poplatku se tento počet snížil o 86 % a za poslední dva roky bylo z oběhu staženo celkem 13 miliard plastových tašek. 

Dalším krokem ke snížení používání igelitek by nyní mohlo být zvýšení poplatku na 10 pencí a rozšíření povinnosti na všechny obchody. Podle britské vlády je tato změna součástí plánu na řešení znečištění plasty a konzultace by měly být zahájeny už tento rok. „Podařilo se nám uskutečnit významný krok ke zlepšení životního prostředí. Poplatky za plastové tašky v supermarketech a maloobchodních prodejnách nám ukázaly, že malá změna v našem každodenním chování může znamenat obrovský rozdíl“, popsala význam poplatků za igelitky britská premiérka Theresa Mayová. 

Zpoplatnění plastových tašek dnes funguje také v dalších evropských zemích. Jako první to zavedlo Irsko a Dánsko již v roce 2003 a postupně je začaly následovat další evropské státy. U nás přišly povinné poplatky v letošním roce. Čeští obchodníci tak za tašky musí požadovat takovou částku, která odpovídá jejich pořizovacím nákladům, přičemž zdarma zůstaly pouze sáčky s tloušťkou méně než 15 mikronů, což jsou například ty, které se používají na pečivo či zeleninu. 

+ There are no comments

Add yours