Chemici vytvořili nekonečně recyklovatelný plast


Celý svět se zamiloval do plastu, protože je levný, praktický, lehký a dlouhotrvající. Ze stejných důvodů je ale naše planeta zahlcena plastovým odpadem. S možným řešením nyní přichází tým chemiků z Coloradské státní univerzity, kteří objevili polymer s mnoha shodnými vlastnostmi plastu, o němž tvrdí, že ho teoreticky lze recyklovat do nekonečna. 

Chemici svůj objev oznámili v časopise Science a jedná se o důležitý krok k udržitelným a waste-free materiálům, které by jednoho dne mohly konkurovat konvenčním plastům. V čele s Eugenem Chenem, profesorem na katedře chemie, objevili polymer s mnoha shodnými vlastnostmi plastu, jako je nízká hmotnost, ohnivzdornost, pevnost a odolnost. Na rozdíl od plastu jej ovšem lze proměnit zpět do původního stavu (na molekulové úrovni) a zcela recyklovat – toho je navíc možné dosáhnout bez použití toxických chemikálií nebo invazivních laboratorních postupů. 

Profesor Chen a jeho tým

Nový plast by tedy nekončil na skládkách, ani v oceánech, ale dopolymerizací by se jednoduše uvedl do původního stavu, což u dnešních plastů vyrobených z ropy možné není. Jakmile se materiál nachází ve svém výchozím bodě, tak je možné jej používat znovu a znovu. „Polymery mohou být chemicky recyklovány a znovu používány v zásadě do nekonečna,“ řekl Chen.