Jak snížit produkci odpadu během Vánoc?


Vánoce jsou nádherné období roku, kdy trávíme čas s rodinou a přáteli, ale zároveň je to také doba, ve které produkujeme velké množství odpadu. Přitom stačí pouze trocha plánování a kreativity, abychom snížili dopad těchto nejvýznamnějších křesťanských svátků na životní prostředí. Pomozte šířit koncept udržitelných Vánoc s těmito jednoduchými tipy na dárky, balení a zdobení. Věřte, že s nimi rozhodně nepřijdete o magičnost vánočních svátků, ba naopak. 

Ručně vyrobené dárky potěší více

Vlastnoručně vyrobený dárek bude vždy cennější než kupovaný. To je prostě fakt. Na internetu existuje celá řada tipů na „zelené“ dárky, takže o nedostatek inspirace se bát nemusíte. Nás asi nejvíce zaujaly stylové náramky na ruku vyrobené ze starého koženého pásku. Pokud se na výrobu vlastního dárku necítíte, další udržitelnou variantou je darování nějakého zážitku. Své milované můžete například obdarovat lístky do divadla, voucherem do restaurace nebo hodinou s fitness trenérem. 

Staňte se hvězdou v balení dárků

Vynechte tradiční balící materiály. Dárky totiž mohou být být krásně zabaleny s použitím znovu použitelných, recyklovaných a přírodních materiálů. Vyzkoušejte například látky, utěrky, opakovaně použitelné nákupní tašky nebo staré noviny. 

Dejte šanci alternativnímu vánočnímu stromku

Co je lepší? Skutečný strom nebo ten umělý? Ukončete tuto diskusi tím, že se rozhodnete pro mnohem ekologičtější a zajímavější variantu, kterou je vánoční stromek z palet. Ačkoliv se jedná o ručně dělaný výrobek, nevyžaduje žádné řezání ani lepení. Pár hřebíků je vše co potřebujete, než bude váš stromek připravený na zdobení. 

Vyrobte si netradiční ozdoby

Pokud již vánoční ozdoby vlastníte, snažte se je opakovaně používat co nejdéle. Pokud ne, proč si doma nevytvoříte vlastní recyklovatelnou a kompostovatelnou výzdobu? Možností je opět nespočet. Použít můžete například ovoce, bylinky, smrkové větvičky, šišky, praženou kukuřici nebo papír. 

+ There are no comments

Add yours