Oceány plastů


Každoročně se po celém světě vytvoří 300 milionů tun plastu a více než 8 milionů tun končí v oceánech. Podle odborníků v nich plave již více než 5 bilionů plastových kusů a pokud nedojde k nějaké změně, tak se v roce 2015 bude v oceánech nacházet více plastového odpadu než ryb. Jak tuto ekologickou katastrofu zastavit a jaké jsou vlastně její příčiny?

Znečištění oceánů mají z části na svědomí lodě a ropné plošiny, ovšem více než 80 % odpadu pochází z pevniny. Hlavním viníkem je obecné nakládání s plastovým materiálem a špatně řízená likvidace. Polovina vytvořených plastů je totiž určena pouze na jedno použití, což při současné poptávce znamená obrovské množství odpadu, které je potřeba zlikvidovat. Vypořádávání se s plastovým odpadem je ale v některých zemích, jako například v Číně, Indonésii, Thajsku nebo na Filipínách obrovský problém. Špatně se zde nakládá až se 70 % veškerého odpadu. Hlavní příčinou je ve většině případech nedostatečná infrastruktura a raketově rostoucí počet obyvatel.

Plastový odpad ovšem není problémem pouze jednotlivých států. Abychom vyčistili naše světové vody, tak zcela zásadním způsobem musíme přehodnotit způsob, jakým vyrábíme, používáme a znovu používáme plasty, aby se v první řadě vůbec nestaly odpadem. Řešením jsou tedy inovace ve formě lepších materiálů, efektivních návrhů produktů a nových obchodních modelů, které budou v souladu s konceptem cirkulární ekonomiky.

Může k čistotě oceánů přispět obyčejný člověk? Samozřejmě, že může. Pomoci můžeme zejména zvýšenou obezřetností a odpovědností při každodenním nákupu i používání plastových produktů. Věci, které se na první pohled mohou tvářit obyčejně, jako třeba používání jedné nákupní tašky, nakupování věcí bez obalů nebo nekupování balené vody mohou znamenat velký rozdíl – a za čisté oceány to rozhodně stojí. 

Užitečné tipy pro snížení odpadu si můžete přečíst ZDE.  

+ There are no comments

Add yours