Deset nejlepších bezodpadových aktivit v Praze


O tom, jak můžete snížit odpad jako jednotlivec, už jsme na našem blohu psali v článku o 12 tipech na snížení odpadu. Tentokrát přinášíme přehled organizací, podniků a aktivit, který si v Praze princip bezodpadovosti vzali za svůj.

1) BEZOBALU: bezodpadovému nakupování zdar

Prim v zero waste v Praze bezesporu hraje organizace Bezobalu, která svojí energií a know-how odstartovala bezobalovou revoluci v Česku. Když před 4 lety začínala se svojí zkušební bezobalovou prodejnou, ani netušila, že za pár let bude prodejen přes 30. To se stalo i díky tomu, že se nejedná pouze o prodejnu nebaleného zboží, ale hlavně o  Institutut pro podporu šetrné distribuce a uvědomělé spotřeby, který školí desítky nových bezobalových obchodů vznikajcích v Česku i na Slovensku. Ve dvou vlastních Pražských prodejnách si u nich můžete nakoupit široký sortiment kvalitního zboží přímo do vlastního obalu – od domácí drogerie až po exotické luštěniny. 

2) Praha 7 bez odpadu: městská část, která je o krok napřed

V roce 2015 se radnice městské části Prahy 7 rozhodla, že podnikne maximum pro to, aby na území městské části vznikalo co nejméně odpadů. A výsledek? Zahájení aktivity Praha 7 bez odpadu, v rámci které městská část pořídila kompostéry, posílila systém sběru a kromě kontejnerů na ulici umístila kontejnery i do vnitrobloků, dle slov odpadové firmy Pražské služby, zvýšilo kvalitu třídění o 20 – 30 %. Podporu taky získaly desítky osvětových aktivit, mezi které patří přednášky o kompostování a pěstování ve městě nebo série přednášek na téma cirkulární ekonomiky. V tomto roce se Praha 7 zaměřila na jednorázové plasty a pořadatelům veřejných akcí na svém území ukládá maximální omezení jednorázových plastů a jejich náhradu například znovupoužitelnými kelímky. Současně také připravuje pilotní projekt Cirkulární kavárny, v němž vybraných deset kaváren a restaurací nastoupí do půlročního programu, v rámci kterého se zaměří na prevenci vzniku odpadů, důsledné třídění a nákup výrobků z recyklovaných surovin. Na území staré holešovické tržnice se také plánuje vznik nového Re-use centra, které však v současnosti čeká na náklonnost radních hlavního města Prahy. Praha 7 se tak stává vzorem pro ostatní města a obce v oblasti minimalizace vzniku odpadů tam, kde jeho vzniku může radnice předcházet.

3) Kampaň #dostbyloplastu

Za kampaní #dostbyloplastu, která motivuje ke snížení nebo úplné eliminaci vzniku odpadů, stojí Ministerstvo životního prostředí. Zapojily se do ní firmy a některé pražské a brněnské kavárny, které se formou dobrovolné dohody zavázaly hledat cesty, jak snižovat množství plastového odpadu.

Zapojila se i Kavárna, co hledá jméno. Ta se totiž už  před vznikem kampaně #dostbyloplastu snažila eliminovat zbytečný plast ze svého provozu. Teď úplně vyřadila plastová brčka, při nákupu kávy do vlastního kelímku získáte slevu a při objednání cateringu si můžete být jistí, že nedostanete nic do jednorázového nádobí.

4) Z pokoje do pokoje: Dejte svému starému nábytku grácii a chic

V opravárenských dílnách Z pokoje do pokoje se tvoří opravdové skvosty. Staré kousky nábytku, které se válí na půdách nebo kolem kontejnerů (ano, je to zcela běžné chování občanů, kteří neví nic o sběrných dvorech a nebo je  záměrně nepoužívají, i když občanům Prahy za odložení velkoobjemového odpadu u sběrných nádob hrozí pokuta 50 000 Kč) dostanou nový život. Do našeho žebříčku se projekt zařadil nejen kvůli předcházení vzniku odpadu, ale především díky kreativitě, vkusu a citu, se kterými se zde restaurují věci, které mohly skončit na skládce. Chcete být in? Zatímco sterilní skandinávský design pomalu odchází z podia, velký come-back zažívají skvosty z dob reálného socialismu. Přidejte k tomu špetku nedokonalosti v japonském stylu wabi-sabi a i vaše domácnost získá nový nádech. Zvláštní aplaus získává třídicí stanice vyrobená ze starého peřiňáku. (vložit foto z http://www.zpokojedopokoje.cz/obchod/213-tridici-stanice)

V dílnách Z pokoje do pokoje i Vy můžete si vyzkoušet sami práci s bruskou během četných workshopů, nebo si  rovnou pronajat celou dílnu.  Pokud patříte k minimalistům, tak jistě uvítáte informaci, že Z pokoje do pokoje nejenom opravuje a prodává nábytek, ale i velmi rád nábytek přijímá, takže pokud se chcete zbavit starých krámů, tak šup sem s ním!

5) Opravárna: Děravé kalhoty, zaseknutý smartphone nebo nefunkční pračka? Už dávno ne do popelnice!

Plánované zastarávání výrobků a rychlá spotřeba jsou fenomény, které ve velké míře přispívají k degradaci životního prostředí. Vadí vám, že hned po uplynutí záruční doby je vaše elektronika už k ničemu? Váš oblíbený kousek oblečení má díru, batoh pokažený zip a hodiny po babičce zase přestaly tikat? Web Opravárny sdružuje mistry opravářského řemesla a jedince, kteří hledají opraváře, kteří rozbité věci opraví rychle a za rozumnou cenu. Online, rychle a za minimální poplatek vaše věci získají druhý život. Je to ten případ, kdy zlaté české ručičky nejsou ani ironie, ani nadsázka, ale dobře fungující koncept.

6) Komunitní zahrady váš bioodpad chtějí!

Biologicky rozložitelný komunální odpad neboli BRKO podle statistik tvoří až 45 % obsahu popelnice na směsný odpad. Enormní množství odpadu, který je ve skutečnosti zdrojem a hodnotným vstupem pro zemědělství, tak končí na skládkách nebo ve spalovnách, kde místo užitku způsobuje škodu. Nehažte svůj bioodpad do černé popelnice, zkompostujte jej v kompostéru v komunitní zahradě, radí organizace Kokoza, která podporuje komunitní zemědělství i domácí kompostování. Kokoza je společensky prospěšným podnikem, který provozuje komunitní zahrady, dělá velký kus osvětové práce nebo vede firmy k zodpovědnému přístupu v produkci odpadů. Mimo jiné přispěla k vývoji stylového vermikompostéru Urbalive, který se pro mnohé stal symbolem kompostování v bytech.

7) Nemáte co na sebe? Místo Palladia zajděte na SWAP

Díky iniciativě Udržitelné Chic se s clothes swapy – výměnami oblečení v Praze roztrhl pytel. Na jejích pravidelných akcích si můžete doslova vyvětrat šatník, najít nové oblečení s příběhem – a to skoro bez zátěže pro vaši peněženku. Vyhnete se tak nejen nekonečným frontám v nákupních centrech, ale i významně pomůžete životnímu prostředí, které na rychlou módu doplácí nejvíce. Na jednom z jarních  SWAPů  počítal Institut Cirkulární Ekonomiky množství oblečení, které se protočilo výměnou – Pražané přinesli bezmála šest tun oblečení, rozebralo se jich pět. Zbylá tuna putovala k potřebným do charitativních obchodů.

8) Není farmářský trh jako farmářský trh

Farmářské trhy rychle získaly popularitu a jejich návštěvy se staly jednou z oblíbených aktivit Pražanů. Trhy mají své kouzlo, jsou si ale v zásadě velmi podobné. Jeden z nich však vyniká: farmářský trh na Heřmaňáku se může chlubit svojí bezodpadovou politikou: na trhu nenajdete žádné igelitky, plastové krabičky nebo brčka, nápoje se dávají do skla nebo porcelánu, který se pak umývá. Trh si zaslouží místo v žebříčku jako aktivita, která propaguje předcházení vzniku odpadu mezi širší vrstvu společnosti, ale také jako příklad toho, jak snadné je vyhnout se velkému množství odpadu pomocí pár změn. Zajděte si v sobotu ráno na Řezáčovo náměstí v Praze a nechte se přesvědčit sami.

9) Trocha aktivismu neublíží

V Praze najdete i organizace, které neustále upozorňují na současně neudržitelný systém produkce odpadu a věnují velkou část své práce aktivní změně toho systému. Jedna z nich je iniciativa Zachraň jídlo, jejímž cílem je, aby se s jídlem zacházelo odpovědně a šetrně. Díky jejich snaze by totiž mohl být zvrácen celosvětový trend plýtvání potravinami a to alespoň na lokální úrovni. Zapojit se můžete jako dobrovolník při paběrkování, kdy jde o druhotný sběr zeleniny na polích, protože velkou část zeleniny a ovoce supermarkety nepřijímají kvůli jejímu vzhledu nebo tvaru.

10) Nakupování bez obalu, odpadu a … zadarmo! Léto v Praze patří starým ovocným sadům.

Stáhněte si českou aplikaci NaOvoce mapuje volně rostoucí ovocné stromy a keře po celé České republice a vydejte se na letní a skutečně bezodpadový sběr ovoce. Aplikace je nejenom prevencí plýtvání, ale i snahou o zachování genetické a kulturní rozmanitosti české krajiny. V Praze vyzkoušejte Sběračův průvodce po pražských sadech (https://na-ovoce.cz/web/sberacuv-pruvodce-po-prazskych-sadech), díky kterému zažijete romantiku starých pražských sadů, ale také si uděláte zásoby na dlouhou zimu.

Bonus: v Institutu Cirkulární Ekonomiky se na odpady dívá opravdu zblízka

Do pražských bezodpadových aktivit v Praze patří  i Institut Cirkulární Ekonomiky, jehož cílem je nastolení cirkulární ekonomiky v prostředí České republiky. Stav, kdy ani gram odpadu nepřijde nazmar, je sice ještě daleko, ale už dnes INCIEN pomáhá řádě obcí a městských částí k zefektivnění jejich odpadového hospodářství. Praha 7 samozřejmě není výjimkou. Nedílnou součástí jsou také fyzické analýzy odpadu, které se odpadu dívají skutečně “na kloub”. Funguje to jednoduše: dobrovolníci roztřídí vzorek komunálního odpadu o váze asi půl tuny do různých skupin a hned se ukáže, jaký je skutečný potenciál k třídění odpadu. Nenechte si ujít tuto práci, která vás navždy přesvědčí o nezbytnosti předcházení vzniku odpadu a společenského systému, který se dívá na odpad jako na zdroj. Na těchto analýzách spolupracuje Institut s Pražskými službami – dlouhodobě totiž hledáme cesty k maximální míře třídění v Praze a jsme i partnerem mnoha bezodpadových pražských aktivit.

Praha je čím dál víc cirkulární

Deset nejlepších aktivit, které vám v Praze pomůžou ke snížení produkce odpadu, jsou tu. Skutečný žebříček si vytvořte sami,  protože není nezbytné a vlastně  ani reálné, vytvořit žebříček na základě množství „zachráněného“ odpadu. Každá aktivita je unikátní a zaměřuje se na různé aspekty vzniku odpadu. Důležité je však to, s jakou rychlostí se v Praze dějí pozitivní změny – doufáme, že se tento seznam co nevidět rozšíří o nové bezodpadové aktivity.

+ There are no comments

Add yours