Olympijští sportovci budou v Tokiu spát na postelích z kartonové lepenky


V termínu od 24. července do 8. srpna tohoto roku se v japonském Tokiu uskuteční letní olympijské hry. Ač se to někomu může zdát divné, tak tento sportovní svátek je velice zajímavý i z hlediska odpadového hospodářství. Organizátoři letošních her si totiž plně uvědomují souvislosti mezi sportem a přírodou, a tak si pro sportovce připravili řadu novinek, které umožní snížení zátěže životního prostředí. Jednou z nich jsou třeba recyklovatelné postele z kartonové lepenky.

Lůžka z kartonové lepenky jsou dalším krokem k tomu, aby pořádání olympijských her zanechalo co nejmenší ekologickou stopu. Tento cíl je ostatně patrný i ve sloganu letošních her v Tokiu, který je následující: Be better, together – for the planet and the people. Již v roce 2018 pořadatelé představili podrobný plán udržitelnosti, přičemž jedním z bodů je opětovné použití či recyklace až 99 % použitých materiálů. To například zahrnuje i medaile, jež budou vyrobeny z elektronického odpadu. Více o medailích si můžete přečíst v tomto našem starším textu. Další zajímavostí je, že z odpadního materiálu bude vyrobena i olympijská pochodeň nebo sedačky na stadionu.

Ale zpět k ekologickým lůžkům. Asi první věc, co každého napadne, je zdali lepenkové postele budou pro sportovce pohodlné. Podle jejich tvůrců ale tento strach není na místě. Pohodlnost olympioniků budou zaručovat speciální matrace složené ze třech samostatných částí pro horní, střední a spodní část těla, které si každý bude moci nastavit přesně podle svých potřeb. Konstrukce postele je pak vyrobena z pevného kartonu s nosností až 200 kilogramů, což by nemělo ohrozit ani ty nejtěžší atlety.

Celkem se takových postelí vyrobí 26 tisíc, přičemž 18 tisíc lůžek bude dodáno do olympijské vesničky a 8 tisíc do vesničky paralympijské. Po skončení her se pak všechny recyklují, a to i s matracemi, polštáři a povlečením. „Bude to poprvé v olympijské a paralympijské historii, kdy jsou postele a lůžkoviny všech vesnic vyrobeny téměř výhradně z obnovitelných materiálů,“ vysvětlují pořadatelé her.

Zdroje:

https://www.fastcompany.com/90450256/minimalism-to-the-extreme-olympic-athletes-will-sleep-on-cardboard-beds

https://hypebeast.com/2020/1/tokyo-2020-olympics-paralympics-cardboard-beds-althetes-recycled

https://www.czechcrunch.cz/2020/01/ekologicke-loze-pro-sportovce-olympijska-vesnicka-v-tokiu-bude-vybavena-postelemi-z-kartonove-lepenky/

+ There are no comments

Add yours