České značky Leros a Elka představují společný zero waste produkt, který navíc pomáhá lidem


Módní značka Elka vyrábějící spodní prádlo a výrobce čajů i bylinných směsí Leros se rozhodli, že odpadový materiál vzniklý při výrobě svých produktů přemění na vonné pytlíčky do skříně. Společný projekt navíc podporuje lidi, kteří mají malou šanci uplatnit se na trhu práce. Právě oni totiž tyto zero waste pytlíčky šijí.

Česká módní značka Elka se poměrně nedávno proslavila výrobou tzv. loungewear produktů, což je oblečení určené zejména pro pohodlné domácí nošení. Značnou oblibu si získaly jejich trenýrky, které firma vyrábí pro děti i dospělé. Zakladatel firmy, Jakub Kofroň, si již od začátku kladl vysoké cíle na ekologičnost svých produktů a přemýšlel o principech zero waste produkce, tedy jak při výrobě vyprodukovat co nejméně odpadu, nebo nejlépe vůbec žádný. Téměř od začátku svého působení proto firma používala odstřižky a zbytky látek na výrobu škrabošek na spaní.

Nově tato módní firma začala spolupracovat s českým výrobcem bylinných čajů Leros, který od minulého roku patří pod společnost Kofola. Společnosti začaly ze svých odpadových materiálů vyrábět vonné pytlíčky do bytu, přičemž Leros poskytuje jejich obsah, v tomto případě ručně nasbíranou směs máty společně s citronovým aroma, a Elka dodává zbytky látek, z nichž se pytlíčky šijí. 

„Do projektu jsme se rádi zapojili proto, že podporuje myšlenku zero waste, kterou sdílíme. Už dříve jsme z odstřižků látek, které vznikají při šití našich trenýrek, využívali k výrobě škrabošek na spaní, a teď se přidaly ještě vonné pytlíčky,”  říká Jakub Kofroň.

Další výraznou rovinou této spolupráce je cíl pomoci lidem s malou šancí uplatnit se na trhu práce. I proto se vonné pytlíčky ručně vyrábějí v chráněné dílně Rukama Nohama v Dobříši. Na výrobě se tak podílejí zejména matky handicapovaných dětí a další lidé, kteří mají problém s pracovním uplatněním.

Leros

„Spojení sil s další českou značkou nám dává smysl, zvlášť když projektem navíc podpoříme lidi, kteří těžko hledají práci,” komentuje spolupráci Tatiana Vomáčková, brand manažerka ve společnosti Leros.

Zájemci, kteří si pytlíček koupí, budou mít možnost podpořit i tyto lidi. Vonné pytlíčky budou k dostání za 99 korun. Ne e-shopu Lerosu pak za 149 korun bude k dispozici limitovaná edice Elka sáčku se směsí sypaných čajů s názvem Pro něj a Pro ni, což by mohl být dobrý tip na vánoční dárek.

Zdroje: 

https://www.czechcrunch.cz/2019/12/zero-waste-produkt-ktery-pomaha-ceske-znacky-leros-a-elka-vyrabi-vonne-pytlicky-z-ustrizku-latky/

http://firma.kofola.cz/aktuality/818-leros-a-elka-predstavuji-spolecny-zero-waste-produkt-ktery-pomaha

+ There are no comments

Add yours