Vyzýváme občany Prahy: Stop nepořádku u popelnic!


Pytel se směsným odpadem opřený o kontejner na tříděný odpad nebo starý nábytek ledabyle pohozený u popelnice bohužel stále patří k pražskému koloritu. Každoročně skončí mimo nádoby a kontejnery zhruba 8 tisíc tun odpadu. Přicházíme proto s plošnou kampaní, jejímž cílem je eliminovat tento zlozvyk, nabídnout řešení konkrétních situací a zvýšit povědomí Pražanů o správné likvidaci odpadu.

Apelujeme na to, že odpad nepatří k popelnici, ale do popelnice. Naše kampaň dále informuje o správném nakládání s vysloužilou elektronikou či velkoobjemovým odpadem, starým nábytkem a podobně. K jejich správné likvidaci slouží sběrné dvory, kterých se v Praze nachází dvacet. Svozové společnosti zároveň pravidelně přistavují kontejnery na velkoobjemový odpad do ulic. Termíny přistavení naleznou Pražané na webových stránkách jednotlivých městských částí či Magistrátu hlavního města Prahy.

Popeláři u kontejnerů neuklízí

Popeláři nemají v popisu práce uklízet nepořádek z okolí černých popelnic. Odstranění by měl správně zajistit ten, kdo má daný objekt na starost. Tím je majitel či správce daného objektu. Pokud v daném objektu či bytovém domě pravidelně přetékají popelnice na směsný odpad, je potřeba obrátit se na správce nebo majitele objektu a požádat ho o navýšení objemu či počtu odpadových nádob.

Tradiční kampaň „Kam s ním?“ bude i letos

I letos v prosinci odstartuje tradiční kampaň „Kam s ním?“ aneb „My děti si přejeme, aby Praha byla čistá“. Potkani – hlavní maskoti kampaně společně s podpůrným týmem opět zavítají na frekventovaná místa v metropoli a do několika školských zařízení. Tam budou zábavnou formou informovat a učit o správném nakládání s odpady, jeho třídění, jak přispět k pořádku a čistotě v našem městě. Podrobnosti o kampani a tradičním online kvízu najdete na našem webu. Pokračovat bude i fotografická soutěž na Instagramu o nejlepší snímek s maskoty kampaně.

Letošní kampaň „Kam s ním“ bude navíc obohacena o nové podtéma s názvem Šlápni na to! Chceme tak upozornit na problematiku, kdy někteří občané dostatečně nezmenšují objem vyhazovaného odpadu a předčasně tak dochází k přeplnění popelnic. Nejčastěji se tak stává při zbavování se nedostatečně sešlápnutých PET lahví či plechovek nebo nenatrhaných kartonových krabic.

 

+ There are no comments

Add yours