Berlínský McDonald’s testoval nové udržitelné obaly. Jaké byly reakce zákazníků?


V berlínské pobočce McDonald’s proběhl desetidenní experiment, během něhož byly veškeré plastové produkty nahrazeny udržitelnými alternativami. Důvodem této náročné zkoušky byl jednak plánovaný unijní zákaz jednorázových plastů a zároveň neustále rostoucí obavy spotřebitelů z množství plastového odpadu. Během testování si tak zákazníci mohli udržitelné obaly osobně vyzkoušet a následně poskytnout zpětnou vazbu, která je pro úspěšné nahrazení plastových obalů velice důležitá.

Čím dál větší množství spotřebitelů začíná vykazovat silnou nechuť k jednorázovým plastům a zároveň touhu k zavedení udržitelných náhrad. Je tedy naprosto přirozené, že společnosti na tento trend reagují a vyvíjí nemalé úsilí k udržení spokojenosti svých zákazníků. 

Berlínský McDonald’s toto snažení posunul o level výše. Svým zákazníkům totiž poskytl jedinečnou možnost osobně se zapojit do probíhajícího vývoje udržitelných obalů, což spočívalo v tom, že na deset dní vyměnil všechny plastové produkty za udržitelné alternativy, které si spotřebitelé mohli vyzkoušet a svůj názor poté sdělit vedení pobočky. 

“Inovativní řešení mohou fungovat v případě, že budou vyhovovat operativním procesům v restauracích, hygienickým předpisům, ale především našim zákazníkům”, tvrdí Heike Bierweiler, ředitel dodavatelského řetězce německého McDonald’s.

A o jaké změny se tedy jednalo? Plastová brčka byla nahrazena papírovými, plastové příbory byly vyměněny za dřevěné, sendviče se podávaly v obalech z trávového papíru a omáčky se místo v plastových krabičkách servírovaly v jedlých vaničkách udělaných z vaflového těsta. 

© McDonald’s

Co se týče konkrétních závěrů, tak zákazníci nejvíce ocenili obaly vyrobené z trávového papíru, a to jak z ekologického, tak i z uživatelského hlediska. Úspěch zaznamenaly také vaflové vaničky, které sice zprvu způsobily jistý rozruch, ale ve finále jim spotřebitelé nic zásadního nevyčetli. O poznání hůře dopadla papírová brčka – ta se totiž ukázala jako méně trvanlivá a nespolehlivá. S nejhoršími reakcemi se pak setkaly dřevěné příbory, neboť podle zákazníků v ústech zanechávaly nepříjemnou dřevitou chuť.

Je tedy evidentní, že řetězec McDonald’s ještě ve vývoji udržitelných obalů čeká mnoho práce. Díky svým značným finančním zdrojům a pozici na trhu si ovšem může dovolit zkoumat i méně známá řešení, jako jsou třeba právě jedlé obaly, v nichž řada odborníků vidí velký potenciál.

Zdroje:

https://www.wastedive.com/news/mcdonalds-germany-served-edible-packaging-in-10-day-pilot/562703/

https://www.packaginginsights.com/news/better-mcdonalds-store-fast-food-giant-reveals-results-of-10-day-plastic-free-trial.html

https://www.fermag.com/articles/9559-mcdonalds-store-goes-plastic-free-for-10-days

+ There are no comments

Add yours