Slon v životní velikosti vyrobený z téměř 30 tisíc použitých baterií upozorňuje na problém se skládkováním


Do britských skládek je každoročně uloženo 20 tisíc tun baterií, které představují velké riziko jak pro přírodu, tak i pro tamní obyvatele. Na tohoto slona v místnosti se rozhodla upozornit společnost Duracell – a rozhodla se tak učinit vlastním slonem vyrobeným z použitých baterií.

Napodobenina slona v životní velikosti je vyrobena z přesně 29 649 použitých baterií a váží dvě tuny. Sestavením byl pověřen umělec Tony Diaz ze společnosti Big Stuff Design, která se podobnými projekty zabývá více než 30 let. Instalace exponátu trvala dlouhých 400 hodin, nicméně podle Diaze stál každý okamžik za to.

Duracell

Za exponátem stojí výrobce elektrických baterií Duracell, jehož dlouhodobým cílem je zvýšit recyklaci svých produktů. A konkrétně ve Velké Británii je rozhodně velký prostor pro zlepšení. Na tamních skládkách totiž každoročně končí 20 tisíc tun baterií, což představuje obrovské riziko pro životní prostředí. Odložené baterie navíc mohou výrazně škodit lidskému zdraví, neboť při jejich korozi hrozí uvolňování těžkých kovů jako třeba olova nebo kadmia.

Duracell se o důležitosti recyklaci baterií snaží informovat hlavně mladé lidi, čímž se opět dostáváme k napodobenině slona. Všechny použité baterie totiž pocházejí od více než jednoho milionu dětí z téměř šesti tisíc základních škol, které se zapojily do recyklačního projektu s názvem Big Battery Hunt. “Je povzbudivé vidět, jak se mladé generace aktivně podílejí na snaze učinit svět hezčím a učí své rodiče recyklovat“, řekl na účet studentů Tony Diaz. 

Duracell

Exponát je nyní vystaven v Hanwellské zoologické zahradě v západním Londýně, kde ho návštěvníci budou moci obdivovat až do konce školních prázdnin. Poté bude rozebrán a všechny použité baterie budou recyklovány. 

Zdroje:

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/elephant-batteries-landfill-recycling-climate-change-hanwell-zoo-london-a9029676.html

+ There are no comments

Add yours