Pražané třídí kovové obaly jako diví. Za poslední tři roky jich odevzdali 663 tun


prvních sedmi měsících tohoto roku skončilo v šedých kontejnerech 236,6 tun kovových obalů, což je skoro stejné množství jako za celý loňský rok. Obsah kontejnerů končí v areálu Pražských služeb, kde s dotříděním železných a neželezných kovů pomáhá nová poloautomatická linka.

Do komplexního systému třídění komunálního odpadu byl sběr kovových obalů zařazen přesně před třemi lety. Třídění této komodity doplnilo dlouhodobě zavedený sběr papíru, skla, plastu a nápojových kartonů.

Zatímco první měsíce po startu svozu byly statisticky skromné, loni pražské svozové společnosti Pražské služby, AVE CZ, Komwag a IPODEC svezly přes 262 tun tohoto odpadu. Na základě dosavadního vývoje odhadujeme, že letos zpracujeme a dotřídíme zhruba 450 tun kovového odpadu. Tento odhad vychází z dosavadních návozů včetně letního náporu. Jen v červenci se v hlavním městě svezlo 41,18 tun kovového odpadu. 

V ulicích metropole se aktuálně nachází 1032 kontejnerů o objemu 1100 litrů, 22 podzemních nádob o kapacitě 1500 litrů a 29 malých 240litrových nádob.

Každá plechovka skončí jinde

Obsah nádob končí v areálu Pražských služeb, kde od druhé poloviny roku funguje poloautomatická linka na třídění kovů. Její technologie se skládá ze dvou hlavních částí – linky na třídění kovových odpadů a lineárního lisu. Součástí linky jsou dva separátory, které se starají o oddělení železných kovů od těch neželezných. Mezi ty neželezné (nemagnetické) patří například hliník, měď nebo zinek. Uvádí se, že hliník lze recyklovat neustále. Pro výrobu nového hliníku je potřeba vytříděný kov už jen přetavit. Není tak nutná jeho složitá a energeticky náročná výroba z bauxitu.

Chyby při recyklaci

Kontejner je určen zejména pro sběr prázdných nápojových plechovek, ale je možné do něj odložit i prázdné konzervy, tuby, kovové uzávěry nebo víčka. Do separačních nádob naopak nepatří tlakové obaly od kosmetiky, cestovních vařičů, neboť hrozí jejich vznícení. Do kontejneru nepatří ani staré hasicí přístroje, nádoby od motorových olejů, benzinu, barev a dalších chemických nebo nebezpečných látek. 

Pražské služby prosí občany, aby plechovky i konzervy před vyhozením sešlapávali a zmenšili tak jejich objem. Svozová firma také apeluje na to, aby kovové obaly nebyly vyhazovány v igelitových sáčcích. Plastové či jiné sáčky a tašky znesnadňují správné třídění na lince

+ There are no comments

Add yours