Lavi tentokrát v oranžovém týmu


Jakuba Štáfka znáte jako úspěšného herce, scénáristu a režiséra. Zvládl by ale práci našich metařů, kteří pomocí speciálního vysavače Glutton denně uklidí až pět tisíc litrů odpadu? S Jakubem jsme se rozhodli tuto výzvu uskutečnit a na výsledek se můžete podívat na našem facebookovém profilu nebo YouTube kanálu. Pokud vás zajímá, jak natáčení probíhalo, tak určitě pokračujte ve čtení, a rozhodně si prohlédněte i galerii – najdete tam totiž pár snímků z natáčecího dne.

Nejprve si v krátkosti představme techniku, se kterou Jakub pracoval. Uklízecí stroj Glutton čistí ulice od prachu, papíru, umělých hmot nebo třeba cigaretových nedopal­ků. Jeden takový vysavač pojme až 200 litrů odpadu a jelikož je poháněn bateriemi, jeho práce je téměř neslyšitelná. Gluttony se v pražských ulicích poprvé objevi­ly v roce 2012, kdy nahradily do té doby používané benzínové vysa­vače. Hlavním důvodem výměny bylo zvýšení produktivity práce a také snížení nákladů.

Jakubova směna začala sezná­mením s kolegyní Marcelou, která svého spolupracovníka okamžitě zaškolila, ale jelikož nejnovější člen úklidové čety vypadal značně ne­dočkavě, velice rychle se přešlo do akce. Brzy jsme také zjistili příčinu Jakubova nadšení, neboť se nám svěřil, že si vždy chtěl vyzkoušet popelařinu a v mládí měl dokon­ce svůj speciální systém, kterým z domu vyvážel plnou popelnici. Ze začátku hrál Jakub pomyslné druhé housle, což obnášelo ruční sbírání odpadků, které do zameta­cího stroje nepatří. Ani ne po pěti minutách ale zazněla věta „Už si chci vyzkoušet Gluttona,“ a tak po krátkém přemlouvání i prošení proběhla výměna a Jakub si vzal do své – tentokrát ne filmové – režie elektrický vysavač.

Stejně jako za kamerou mu to ale šlo více než dobře a velice rychle si osvojil tři nejdůležitější aspekty při práci s Gluttonem, jimiž jsou obezřetnost, pečlivost a rychlost. Pochvalu ostatně sklidil také od své kolegyně Marcely – ta by Ja­kuba prý okamžitě brala jako své­ho parťáka. O třešničku na dortu se pak postarala skupina turistů, která Jakubovi z ničeho nic začala pomáhat s úklidem chodníku. Ka­merám a případné slávě se holt odolává jen těžko.

Video můžete zhlédnout ZDE.

+ There are no comments

Add yours