Vysloužilé pneumatiky nepatří do popelnice ani do příkopu. Co tedy s nimi?


31. března skončila povinnost mít nasazené zimní pneumatiky. Řada řidičů tak po výměně zimního obutí za letní řeší klasickou otázku: Co s nimi? Nejjednodušší možnost představuje takzvaný zpětný odběr, obrátit se ale můžete i na sběrné dvory. Staré pneumatiky by v žádném případě neměly končit v popelnici ani v příkopu u silnice. Nicméně jak se můžete přesvědčit v naší galerii, tak klidně mohou skončit na vaší zahradě, terase či v obývacím pokoji. Chce to jen trochu zručnosti. 

Zpětný odběr znamená, že výrobci, distributoři i pneuservisy mají povinnost odebírat vysloužilé pneumatiky. Jejich odevzdání v místě zpětného odběru tak představuje nejjednodušší způsob ekologické likvidace. Alternativou je odvoz pneumatik do jednoho z pražských sběrných dvorů. Rozhodně by ale neměly končit v popelnicích na směsný odpad nebo v kontejnerech na tříděný odpad, a už vůbec ne vedle silnice. 

Odložení jedné pneumatiky z osobního automobilu v jednom ze sedmi sběrných dvorů Pražských služeb přijde na 61 korun. Vlastníci nákladních vozů zaplatí bez jedné koruny dvojnásobek. Ceny ve sběrných dvorech, které neprovozují Pražské služby se mohou lišit. Podle informací pražského magistrátu se částky pohybují v rozmezí 25 – 100 korun za kus.

Vyloženě nutně se ale starých pneumatik zbavovat nemusíte – lze z nich totiž vytvořit zajímavé dekorace nebo dokonce i funkční nábytek. Na několik zajímavých příkladů se můžete podívat v naší galerii, ze které je patrné, že kreativitě se meze rozhodně nekladou. 

+ There are no comments

Add yours