Galerie: Nizozemská umělkyně tvoří renesanční portréty z obalovaných materiálů


Spojení moderních materiálů a klasického umění je zajímavá kombinace. Pokud se do této rovnice ovšem přidají obalové materiály, které by jinak skončily v odpadu, pak vznikne něco jedinečného. A přesně to se podařilo Suzanne Jongmans v jejím novém projektu. 

Nizozemská umělkyně Suzanne Jongmans se rozhodla věnovat skutečně netradiční tvorbě. Ve svém novém projektu “Duch nad hmotou” vytváří historické kostýmy z recyklovatelných materiálů. Kostýmy následně stylizuje do renesančních portrétů ve stylu holandských mistrů – inspirací jí tedy byl například Rembrandt, Holbein nebo Rogier van der Weyden. Rozhodně si prohlédněte naši galerii, protože například volán vyrobený z bublinkové folie a zakomponovaný do adaptace obrazu z 15. století je něco, co se nevidí každý den.

Suzanne tvrdí, že tvoření “něčeho z ničeho” dokáže změnit způsob, jakým se díváme na svět. Tam, kde ostatní lidé vidí odpadky, umělkyně vidí krajkový rukáv, hedvábný závoj nebo diamantový prsten. Při procesu přeměny odpadu na renesanční kostýmy Suzanne využila své zkušenosti z módního návrhářství, sochařství a fotografování. “Většina lidí obalové materiály vyhazuje, já z nich dělám oblečení. Je to v podstatě má novodobá textilie,“ popisuje umělkyně.

Její opětovné používání odpadových materiálů sice může vypadat jako jasné vymezení vůči masové spotřebě a současné “kultuře vyhazování”, podle umělkyně tomu tak ale není. “Rozhodně lidi nesoudím za to, že si kupují věci. Nejsem žádná aktivistka. Svou prací chci jen sdílet krásu, která se nachází v každém materiálu”, říká o své tvorbě Suzanne Jongmans.

+ There are no comments

Add yours