Tým řeckých potápěčů se rozhodl vyčistit své moře od plastového odpadu


V jednom z minulých článků jsme psali o alianci globálních firem, které se zavázaly k boji proti plastovému odpadu. Tuto bitvu ale rozhodně nevedou pouze velké společnosti s miliardovými rozpočty. Na celém světě existuje mnoho příkladů, kdy se jednotlivci nebo malé spolky rozhodli do tohoto boje zapojit a různými způsoby se pokusit o nápravu současné nepříznivé situace. Krásným příkladem je tým dobrovolných potápěčů, jenž se vlastnoručně snaží vyčistit moře u řeckého pobřeží. Na způsob, jakým to dělají, se můžete podívat v přiloženém videu.

Aegean Rebreath je skupina řeckých potápěčů, kteří se v roce 2017 rozhodli vzít problém plastového znečištění do vlastních do rukou, a to doslova. Mezi jejich činnosti patří například mapování odpadu, zřizování recyklačních center v přístavech, ale hlavně potápěčské operace, při nichž sbírají a vylovují vše, co do moře nepatří. To, co potápěči pod vodou na vlastní oči vidí a proti čemu bojují, označují za pohromu mořského prostředí.

Aegean Rebreath

“Lidé do moře vyhazují vše, co doma již nepotřebují, a protože je ten odpad pod vodou, tak se pro ně stává neviditelným. Na nějaký kus odpadu v moři narazíme snad každých 10 centimetrů. Mnoho lidí si to zřejmě neuvědomuje, ale třeba části plastových tašek se pak stávají potravou pro ryby, které my všichni jíme, takže mořský odpad pak končí v našich žaludcích”, říká George Sarelakos, zakladatel spolku Aegean Rebreath.

Řecko má nejdelší mořské pobřeží v Evropské unii a zároveň patří mezi státy s nejhorší mírou recyklace. Podle nedávné zprávy EU Řekové recyklují pouze 17 % svého odpadu, což je o 49 % méně než v České republice. Řecko je zároveň velký spotřebitel plastů. Nedávný průzkum ukázal, že průměrný Řek za rok použije více než 300 plastových tašek, zatímco například průměrný Fin spotřebuje pouze čtyři.

+ There are no comments

Add yours