Vánoční stromek nepatří do popelnice


Vánoční stromek zaplní téměř celou popelnici a do dalšího svozu tak znemožní její užívání. Správný postup likvidace tradičního vánočního stromku se liší podle přístupnosti popelnic na směsný odpad. S umělým stromkem musíte zamířit do sběrného dvora.

V případě, že máte veřejně přístupnou popelnici nebo kontejner na směsný odpad, lze stromky volně odložit vedle nich. To se týká například pražských sídlišť.

Veřejná a neveřejná popelnice

Jiný postup platí v případě umístění směsných odpadních nádob ve vnitroblocích nebo pro majitele rodinných domků. Popelnice za plotem rodinného domu nebo ve dvoře vnitrobloku se považuje za neveřejnou. Ani její pravidelné přistavování před objekt tento stav nemění. Stromky by tak vedle takových nádob rozhodně končit neměly, a to ani v momentě, kdy je popelnice přistavena před objekt k pravidelnému svozu. Správné místo pro vysloužilý stromek je v těchto případech separační stanoviště s barevnými kontejnery.

Odložené vánoční stromky u nádob na směsný odpad, tzv. černé popelnice či kontejnery, jsou sváženy v obvyklých svozových dnech. V ideálním případě by zde stromek neměl být odložen dříve než 24 hodin před výsypem popelnic. Při dodržení harmonogramu nebudou stromky v ulicích zůstávat příliš dlouho. U barevných kontejnerů na tříděný odpad je situace s odvozem jiná, stromečky odveze speciální vozidlo v rámci pravidelných úklidů separačních stanovišť.

Stromky putují k odběrateli

Očekáváme, že během ledna a února svezeme přes 300 tisíc vánočních stromků. Jejich cesta končí u odběratele zabývajícího se zpracováním dřeva. Špatně znečištěné či odstrojené stromky putují k energetickému využití do ZEVO Malešice. V poslední řadě nedoporučujeme odnášet stromky do lesa, protože zapomenuté ozdoby a dekorace představují hrozbu pro divokou zvěř.

+ There are no comments

Add yours