Nově vzniklá aliance globálních firem chce bojovat s plastovým odpadem


Dvacet osm globálních společností se rozhodlo založit alianci pro boj s plastovým odpadem, na který chtějí během pěti let vynaložit zhruba dvě a půl miliardy dolarů. Tyto finanční prostředky budou podle všeho použity na zlepšení situace v Asii, z níž pochází většina světového plastového odpadu. Ne u všech lidí se ovšem aliance setkala s pozitivním ohlasem.

Aliance pro ukončení plastových odpadů (AEPW) byla založena 16. ledna a mezi zakladateli najdete například ropné obry Shell a Total, největšího výrobce spotřebního zboží Procter and Gamble nebo třeba petrochemickou společnost Chevron Phillips Chemical. V zásadě se tedy jedná o globálně významné producenty plastů, kteří společně reprezentují zhruba 90 % světové produkce plastů.

AEPW disponuje kapitálem v hodnotě jedné miliardy dolarů, tedy zhruba 23 miliard korun, a její členové se do dalších pěti let zavázali přispět další miliardou a půl amerických dolarů. Tyto finanční prostředky chce skupina použít převážně na podporu recyklace, výzkum nových technologií, vzdělávání veřejnosti a čištění vysoce znečištěných oblastí.

„Myslím, že všichni souhlasí s tím, že plastový odpad nepatří do oceánů a životního prostředí. Je to velice komplexní a vážný globální problém, který si žádá urychlenou reakci a silné vedení. Naše aliance vyvine maximální úsilí, aby ukončila výskyt plastů v životním prostředí. Vyzývám všechny společnosti, velké i malé, ze všech regionů a odvětví, aby se k nám připojily,” říká šéfmanažer Procter and Gamble a předseda AEPW, David Taylor.

Jedním z konkrétních kroků aliance by měla být aplikace nových technologií pro zachycování plastů v největších asijských řekách. Podle studie Helmholtzova centra pro výzkum v oblasti životního prostředí se totiž více než 90 % odpadků dostává do světových moří pomocí pouhých deseti řek a více než polovina plastového odpadu pochází z Číny, Indonésie, Thajska, Vietnamu a Filipín.

Na závěr nutno dodat, že nově vzniklá aliance vyvolala i řadu negativních ohlasů. Environmentální aktivisté poukazují především na seznam signatářů, na němž se nacházejí největší těžaři fosilních paliv společně s největšími producenty zboží baleného v plastu. Jejich úmysly prý nejsou ani zdaleka tak dobré, jak se na první pohled může zdát. „Zdá se mi, že největší producenti plastů mají jen zájem na tom udržet výrobu plastů na vzestupu, a navenek líbivými recyklačními opatřeními zabránit řešení příčiny největšího plastového problému, a to produkci jednorázových plastových obalů,“ říká Graham Forbes z Greenpeace.

+ There are no comments

Add yours