Finové představili biologicky rozložitelné brčko. Pomůže vyřešit problém s jednorázovými plasty?


Plastová brčka jsou velkým tématem současnosti, které nějakým způsobem zasáhlo snad každého z nás. To, že používání jednorázových plastů je špatné, už tedy víme, ale jaká je alternativa? S možným řešením přichází finské společnosti Salupac a Stora Enso, jimž se podařilo vyrobit biologicky rozložitelné brčko. Velká výhoda tohoto ekologického brčka spočívá v tom, že ho lze vyrábět se stávajícími technologiemi a za podobnou cenu jako to plastové. 

Sulapac, startup zabývající se vývojem udržitelných materiálů, a Stora Enso, globální výrobce obalů z obnovitelných zdrojů, spojili své síly a vytvořili prototyp přírodního a stoprocentně rozložitelného brčka. Tento svůj unikátní produkt představili na technologické konferenci Slush 2018 konané 4. a 5. prosince v Helsinkách.

Ekologické brčko je vyrobeno z biokompozitního materiálu společnosti Sulapac, který je založený na kombinaci dřeva a přírodních pojiv. S plastem má tento dnes již patentovaný materiál několik společných vlastností – nevadí mu voda ani olej, ale odlišuje se v tom, že neobsahuje škodlivé mikroplasty. V přírodě jej pak mikroorganismy velice rychle rozloží a přemění na vodu, oxid uhličitý a biomasu. Pro mořský ekosystém tak nepředstavuje vůbec žádnou hrozbu. Velkou výhodou je také to, že tato eko brčka lze vyrábět s použitím stávajících strojů v již existujících továrnách a za cenu srovnatelnou s brčky plastovými.

Sulapac

Podle společnosti Stora Enso znamená ekologické brčko důležitý krok k dosažení jejich dlouhodobého cíle, kterým je nahradit materiály na bázi fosilních paliv udržitelnými alternativami. Jejich brčko má prý takový potenciál, že by se mohlo stát skutečnou revolucí.

Sulapac materiál, z něhož jsou brčka vyrobená, je velice tvárný, což umožňuje tvorbu širokého spektra produktů. Poprvé byl materiál použit k výrobě nádob pro kosmetické produkty – startup Sulapac má aktuálně v nabídce kosmetické dózy v pěti různých objemech a devíti barevných variantách. Je více než jasné, že jejich portfolio produktů bude časem růst, takže se od této vizionářské společnosti určitě můžeme těšit na další přírodní a stoprocentně rozložitelné výrobky.

+ There are no comments

Add yours