Ve Švédsku vznikl projekt domů postavených z plastového odpadu


Může mít plastový odpad nějaké architektonické využití? Podle odborníků může, a to docela značné. Dvojice švédských architektů vytvořila návrh tří malých domků postavených čistě z odpadního plastu, který ještě před nedávnem zamořoval Severní moře.

Erik Goksøyr a Emily-Claire z architektonického studia Goksøyr Arkitekter stojí za speciálním projektem Out Of Ocean, jehož cílem je hledat využití pro plastový odpad znečišťující světový oceán.

Součástí tohoto projektu je kromě jiného také Plastic Island, což je koncept tří malých staveb, jež by mohly být postaveny na ostrově Nordkoster ležícího u švédského pobřeží Strömstad. Stavebním materiálem pro tyto domky je tedy plast, respektive plastové desky, na jejichž vývoji architektonické studio pracovalo. Zkoumáním a testováním různých plastových vzorků nasbíraných kolem ostrova se dvojici podařilo vytvořit materiál, který lze používat jak pro dekorační, tak i konstrukční účely. Pro domky je už vymyšlené uplatnění – mělo by se z nich stát centrum pro místní potápěče. 

Goksøyr Arkitekter

Podle studia Goksøyr Arkitekter aktuálně žijeme v době nadměrné produkce a nedostatečné spotřeby, kdy se z hromadění odpadu stala jakási norma, a to je velice špatně. Cílem jejich aktivit je tento postoj změnit tím, že z odpadu chtějí tvořit něco, co bude užitečné, ale také estetické, a lidé po tom budou toužit. Domy vyrobené z plastů se tak jeví jako ideální nositel tohoto poselství.

+ There are no comments

Add yours