Český výrobce dodá turbínu do největší spalovny odpadů v Evropě


Plzeňská firma Doosan Škoda Powers, která již více než 100 let vyrábí parní turbíny, nově získala zakázku na dodání turbínového ostrova pro největší spalovnu odpadů v Evropě. Spalovna bude postavena v Turecku, tedy v zemi, jež je třetím největším evropským producentem odpadu, a ročně by v ní mělo skončit zhruba 15 % veškerého městského odpadu.

Největší evropskou spalovnu budou tvořit tři spalovací linky, které ročně zpracují zhruba jeden milion tun odpadu (okolo 15 % celkového městského odpadu), což by mělo generovat přibližně 70 MW čisté elektrické energie. Nacházet se bude v Istanbulu v těsné blízkosti nového letiště, na jehož výstavbě se již pracuje, a které má ambice stát se největším letištěm na světě.

Firma Doossan Škoda Power do spalovny dodá turbínový ostrov, jehož základ tvoří modulová parní turbína, generátor a další příslušenství. Součástí zakázky bude rovněž kompletní montáž a uvedení stroje do provozu.

Vizualizace spalovny v Istanbulu

Technologická zařízení budou do Istanbulu dodána příští rok na podzim, přičemž zahájení provozu spalovny se plánuje na rok 2021. Jakmile bude dokončeno nové letiště, což by mělo být v roce 2023, turbína od plzeňského výrobce bude sloužit také jako kogenerační jednotka, která bude letiště zásobovat teplem.

„Turecko je pro Doosan Škoda Power historicky úspěšným teritoriem. Je nám proto velkým potěšením být součástí takto významného projektu v rámci nově vznikajícího a perspektivního segmentu spaloven v Turecku“, řekl obchodní manažer Tomáš Bayer. Zakázku firma získala od švýcarské společnosti Hitachi Zosen Inova, se kterou letos úspěšně spolupracovala na podobném projektu spalovny v irském Dublinu.

+ There are no comments

Add yours