Plastový odpad by mohl být palivem budoucnosti, tvrdí vědci


Britští vědci našli způsob, jak přeměnit jakýkoliv druh plastového odpadu na vodíkové palivo, které by jednoho dne mohlo pohánět auta. Tato převratná technologie, pro někoho možná až zavánějící scifi, by navíc měla být levnější než klasická recyklace. 

Množství plastového odpadu na planetě každoročně přibývá, ale bohužel jen malá část prochází recyklací.      S možným řešením nyní přichází tým chemiků z univerzity Swensea, kterým se podařilo přeměnit plast na vodík. Ten by se dále mohl využít jako ekologicky čisté palivo pro dopravní prostředky – technologie by tedy řešila hned několik environmentálních problémů najednou. 

Metoda má přitom relativně jednoduchý postup. Plast se nejprve nakrájí na menší kousky, lehce se zbrousí a přidá se k němu fotokatalyzátor pohlcující sluneční záření. Směs se následně vloží do alkalického roztoku a vystaví záření. Po jeho dopadu se na povrchu začnou tvořit vodíkové bubliny a plast se postupně degraduje. 

Kouzlo tohoto procesu spočívá v tom, že – na rozdíl od klasické recyklace – plast před zpracováním nemusí projít důkladným čištěním. Pokud se na něm nachází zbytky jídla nebo mastnota, tak to reakci nezastaví, ale naopak ji ještě vylepší. Proto je tato metoda finančně méně náročná než současná recyklace plastů. „Během procesu degradujeme jednu složku, ethylenglykol, což vede k tvorbě vodíku a oxidu uhličitého. Další složka zůstává neporušená. Můžeme tak vyrábět vodíkové palivo a zároveň získávat surovinu vhodnou k výrobě nového plastu“, popisuje metodu vedoucí výzkumného týmu Moritz Kuehnel.

Nová technologie rozkladu plastů by tak mohla znamenat revoluci jak v recyklačním, tak i v automobilovém průmyslu. Dotáhnutí výzkumu do komerční fáze však může trvat ještě několik let. 

+ There are no comments

Add yours