Belgické Bruggy nově zdobí socha velryby vyrobená z plastového odpadu


Až do výšky patnácti metrů se nově v belgických Bruggách tyčí socha velryby, na jejíž konstrukci bylo použito téměř pět tun plastového odpadu. Autorem je newyorské architektonické studio STUDIOKCA a jejich cíl je jednoznačný – upozornit na 150 milionů tun plastového odpadu znečišťujícího světový oceán.

Socha velryby v životní velikosti vznikla ku příležitosti umělecké výstavy Bruges Triennale, která nese téma „Kapalné město“. K realizaci bylo potřeba nasbírat necelých pět tun plastového odpadu, což se autorům podařilo za čtyři měsíce. Většina odpadu pochází z pobřeží Havajských ostrovů, kde se na sběru podílely také organizace Hawaii Wildlife Fund a Surfrider Foundation Kauai Chapter.

Triënnale 2018; STUDIOKCA – ‚Skyscraper (the Bruges Whale)‘

Jason Klimoski a Lesley Chang, spoluzakladatelé společnosti STUIDOKCA, chtějí sochou upozornit na hrozbu, kterou plast představuje pro mořský ekosystém – hrozbu, kterou nedávno podtrhlo nalezení uhynulé velryby v Thajsku s více než osmi kilogramy plastového odpadu v žaludku.

„Právě teď je v našich oceánech 150 milionů tun plastů. Budeme-li to poměřovat podle váhy, tak je to více, než je váha velryb žijících ve světových vodách. Takže příležitost jako tato, kdy veřejnosti můžeme ukázat množství i typ plastů, které končí v oceánech, je naprosto klíčová“, říká o projektu Jason Klimonski.

+ There are no comments

Add yours