Trendy třídění v domácnosti i v kanceláři


O tom, že jsou Češi jedničky v třídění odpadu slyšíme velmi často. Velmi málo ale mluvíme o tom, jak se skutečně třídí u nás doma nebo v kanceláři. Proto jsme se rozhodli nahlédnout “pod pokličku” třídění v interiérech a to i u těch, kteří by měli jít způsobem třídění vzorem. Ve fotogalerii tak uvidíte, jak se třídí v odpadových společnostech nebo u propagátorů bezodpadového životního stylu.

TŘÍDĚNÍ VE FIRMÁCH

Naše fotoreportáž začíná sdílenou kanceláři Institutu Cirkulární Ekonomiky a firmy JRK Česká republika, která na trh prorazila zejména díky svým “cirkulárním” kompostérům vyrobených ze zrecyklovaných přepravek od piva. V současnosti mají na účtě stovky projektů v obcích Česka, Slovenska i Maďarska a tak je zřejmé, že by měli být dobrým příkladem i ve vlastní kanceláři. Kompostují ale i v práci? Vypadá to tak! A takovou velkou partu třídicích kontejnerů jsme ještě v žádné kanceláři neviděli.

Jak ale třídí firma, která má pod svoji kontrolou skoro všechny pražské odpady? V Pražských službách jsme si se tříděním ve svých kancelářích poradily následujícím způsobem: V hlavní administrativní budově ve Vysočanech máme ve třídění odpadů velké možnosti. Mimo klasické komodity zařazené do systému města jako je sklo, plast, papír či kovové obaly, lze řádně vyhazovat i tonery či baterie. V některých patrech pak dokonce máme i modrou popelnici o objemu 120l, kde je možné pohodlně odkládat karton či větší papírový odpad. V podstatě se jedná o takové mini-indoor stanoviště na tříděný odpad. Jeho součástí je i mechanismus na pohodlné stlačení PET láhve, který napomáhá ke snížení jejich objemu. Jelikož je vždy co zlepšovat, tak mezery máme v možnostech ve třídění bioodpadu. Přitom tuto službu našim zákazníkům nabízíme a mohou si ji u nás snadno objednat. 

Milovníci bezodpadového života se nyní mohou těšit možnosti bezobalového nakupování ve mnoha větších i menších městech. My jsme zavítali do Olomouce, kde nám Renata Placková z místního bezobalového obchůdku detailně vysvětlila, jak to u nich ve skutečnosti chodí s odpady a jak vypadá jejích třídící sada. Ani bezobalový obchod se totiž sice zcela nevyhne odpadu, ale hodně se o to snaží. Největší množství směsného odpadu tvoří účtenky, které se musejí povinně vydávat zákazníkům. Mnozí je ale nechtějí. I tak se, podle slov usměvavé majitelky, směsného odpadu za rok a půl provozu vyprodukoval pouze jeden větší pytel. Samotné třídění odpadu mají vyřešené poměrně originálním způsobem – když žijete skoro bezodpadově, vystačíte si se dvěma krabičkami. Bioodpad si majitelka bere na vlastní zahrádku. Nejvíc nás pobavil jeden velmi specifický „koš“. Sklenice s drobky, které se občas vysypou na podlahu nebo na stůl, je označena cedulkou „pro slepičky“ a čeká na své zájemce. Podobný přístup bychom rádi očekávali i od ostatních obchodů, aby ani drobky nepřišly nazmar.

TŘÍDĚNÍ V DOMÁCNOSTECH

Nyní se přemístíme do města Brna, které zatím nemá zavedený komplexní systém efektivního a celoplošného sběru bioodpadu, i když se v některých částech města kompostuje. Jak ale s bioodpady nakládají samotní občané, kteří o třídění mají skutečný zájem? Krásnou inspiraci pro řešení této situace nám poslal Petr Novotný. Píše, že na prvotní uložení bioodpadu používá pěknou designovou nádobu, která je permanentně umístěná na kuchyňské lince a která má objemově jen 4 litry, aby se rychle naplnila a byla vynesena. Bioodpad tak nestihne začít „pracovat“ a nezapáchá. Na chodbu si Petr pořídil klasický chladicí box z druhé ruky, který však nepoužívá pro chlazení, ale ke shromažďování bioodpadu. Možnost ukládat do něho bioodpad tak přirozeně nabídl i sousedům ve stejném patře a v současnosti do něj bioodpady třídí dvě domácnosti. Při víkendových cestách na vesnici s sebou bere i box s bioodpadem, který tak končí v kompostérech každý týden. Důsledné třídění tak hojně přispívá i k tomu, že v popelnici tak končí mnohem méně odpadů než dříve: “Od té doby, co tento systém používáme, máme mnohem méně směsného odpadu, odhadem hmotnostně vyprodukujeme více bioodpadu než směsného odpadu,” dodává Petr.

+ There are no comments

Add yours