Díky nové metodě můžeme nalézt 99 % mikroplastů ztracených v oceánech


Nejmenší mikroplasty v oceánech lze nyní efektivněji identifikovat pomocí nové metody, informují výzkumníci. Tato metoda dokáže detekovat mikroplasty o velikosti lidského vlasu, a to s použitím fluorescenčního barviva. Předchozí vědecké průzkumy v terénu uvádějí, že v oceánech bylo doposud nelezeno pouze 1 % všech plastových odpadů. Tento nový výzkum by mohl vést k objevení chybějících 99 %. 

Výzkum provedli vědci Gabriel Erni-Cassola a Dr. Joseph A. Christie-Oleza z britské univerzity ve Warwicku. Klíčem k nalezení mikroplastů, mnohdy o velikosti pouze 20 mikrometrů, je podle nich fluoresační barvivo. To se specificky váže na plastové částice a umožňuje jejich odlišení od přírodních materiálů, které se v oceánech nacházejí. 

Součástí výzkumu bylo rovněž zjištění, že se v oceánech nachází daleko větší množství plastů, než jsme si mysleli. Nejčastějším typem je přitom polypropylen – běžný polymer používaný pro obaly a nádoby na potraviny. Je to tedy další příklad toho, jak naše spotřební zvyklosti negativní ovlivňují životní prostředí. 

Mikroplasty ve vodě, zejména v té mořské, znamenají obrovský problém. Doposud je ale nepříliš identifikovaný, protože nikdo pořádně neví, kolik jich v oceánech je a jaký vlastně mají dopad na mořský život. Odhady některých odborníků jsou ale děsivé. V roce 2016 skupina vědců při příležitosti zasedání Světového ekonomického fóra prezentovala výpočty, podle nichž bude do roku 2050 ve slaných vodách – porovnáme-li hmotnost – více plastů než ryb.  

+ There are no comments

Add yours