5 světových měst, které mají největší problém s odpadem


Celé roky lidstvo bojuje s jednou palčivou otázkou: Co uděláme se vším tím odpadem? Tato otázka trápí zejména velká města, která kvůli omezenému prostoru mají limitované možnosti a těžko hledají nové skládkové prostory. V tomto článku jsme si pro vás připravili přehled pěti světových měst, u nichž je odpad obrovský problém.

1. Jakarta, Indonésie

S populací více než 26 milionů obyvatel se jedná o jedno z nejrychleji rostoucích měst na světě. Denně se zde vyprodukuje více než 6 500 tun odpadu, který sváží 800 popelářských vozů. Ne všechen odpad ovšem putuje na skládku, velká část z něj končí v místních řekách nebo v Jávském moři.

2. Mexico City, Mexiko

Mexico City bylo po mnoho let považováno za největší skládku na světě. Přes 20 milionů obyvatelů denně vyhodí 14 000 tun odpadu do prostoru o velikosti 927 akrů. Situace se v současnosti začíná zlepšovat, ale i přesto se každý den do země ukládá 75 milionů tun odpadu. Tento odpad pak vytváří značné množství skládkového plynu, což je nebezpečná kombinace methanu, oxidu uhličitého a vodní páry.

3. Nové Dillí, Indie

Hlavní město Indie se dnes nachází ve skutečné odpadkové krizi. Denní produkce odpadu se zde pohybuje kolem 9 000 tun a toto číslo by se do roku 2024 mělo dokonce zdvojnásobit. Tři ze čtyř tamních skládek již překročily svou kapacitu, takže 21 milionů obyvatel se nyní modlí za nové skládkové prostory.

4. Port au Prince, Haiti

Haiti je jednou z nejchudších zemí světa, která se již několik let snaží vyvinout alespoň minimální infrastrukturu pro sběr odpadu. Port au Prince se každý den musí vypořádat s 1 700 tunami odpadků, což v porovnání s výše zmíněnými městy sice není tak vysoké číslo, ovšem pouze 20 % z tohoto objemu končí na skládkách. Výsledek je takový, že většina odpadu končí v řekách, kanálech nebo na ulicích.

5. Manila, Filipíny

Manilla denně produkuje více než čtvrtinu odpadu celých Filipín, což v praxi znamená přibližně 9 000 tun. Co je horší, pouze 9 z 16 měst, ze kterých se Manila skládá, mají na svoz odpadků vytvořený dostatečný systém. V průběhu let se tak v Manile vytvořilo hned několik “hor odpadků”. V roce 1990 tamní vláda uzavřela zřejmě nejznámější z nich, horu “Smoky Mountain”, která byla vysoká 19 metrů a její vytvoření trvalo téměř 50 let. 

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment