Aplikace vodorovného značení v Benešově


V dalším článku o dopravním značení vám představíme instalaci trvalého vodorovného značení (VDZ), která proběhla minulý týden v Benešově. Tato konkrétní zakázka se týkala obnovení vodících a půlících čar na silnici 1. třídy mezi Benešovem a dálnicí D1. Vodorovné značení je pro řidiče klíčové, a proto se musí pravidelně obnovovat, aby byla zajištěna jeho maximální viditelnost a funkčnost.

Pro aplikaci tohoto typu značení existuje několik variant. V tomto případě jsme použili strojní aplikaci s použitím plastu – jedná se o tzv. strukturální provedení. Do „boty“ je přiváděn materiál a pomocí míchací vrtule je smíchán s tvrdidlem. Následně se přes „ježka“ aplikuje na komunikaci, kde dochází k posypu balotinou (skleněné kuličky k zvýšení reflexních účinků) a k chemické reakci, při které dojde k vytvrdnutí materiálu. Během pokládky materiálu musí dojít k zabezpečení aplikovaného značení silničními kužely.

Součástí činnosti bylo také svedení provozu do jednoho jízdního pruhu. Zejmána u takto frekventované komunikace je velice důležité aplikaci provést co nejefektivněji, aby se co nejrychleji obnovila plynulost dopravy a nedošlo k vytvoření kolony. 

Předchozí článek o dopravním značení si můžete přečíst zde.

+ There are no comments

Add yours